Pobjegao piroman koji je palio na Savinskoj dubravi

Iz Područne jedinice Uprave policije Herceg Novi kažu da je čuvar dao detaljan opis piromana, ali da još ne mogu sa sigurnošću da potvrde da je on zaista zapalio vatru na Savini
113 pregleda 0 komentar(a)
Savinska dubrava, požar, Foto: Slavica Kosić
Savinska dubrava, požar, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 25.08.2011. 15:01h

Čuvar Savinske dubrave pokušao je da uhvatio mlađeg muškarca u trenutku kada je pokušao da zapali vatru na trećem mjestu u ovom dijelu Herceg Novog.

On se otrgnuo i pobjegao prema manastiru Savina. Iz Područne jedinice Uprave policije Herceg Novi kažu da je čuvar dao detaljan opis piromana, ali da još ne mogu sa sigurnošću da potvrde da je on zaista zapalio vatru na Savini.

Hercegnovski vatrogasci su uspjeli da ugase požar koji se oko ponoći razbuktao kod sela Kameno u zaleđu Herceg Novog.

Hercegnovski vatrogasci su uspjeli da ugase požar koji se oko ponoći razbuktao kod sela Kameno u zaleđu Herceg Novog.

Prvo je zapaljena divlja deponija, a onda se vatra proširila i na borovu šumu u neposrednoj blizini.

Brzom intervencijom vatrogasaca spriječena je veća šteta. U neposrednoj blizini, prije deset godina u velikom požaru uništeno je nekoliko hektara borove šume.

Ekolozi ukazuju

Povodom požara na Savinskoj Dubravi oglasili su se hercegnovski ekolozi pitanjem: Nije li na ovaj način neko ukazao lokalnoj vlasti na višegodišnji problem zapuštene Savinske dubrave. Ekolozi ukazuju na problem smeća uz groblje koje niko ne odnosi, na otpad u cijeloj park šumi, na oborena stabla i suva debla, odrasle staze i draču, od koje se ne može prolaziti, kao i na lošu hidransku mrežu. Na području od oko 20 hektara zapuštene šume, kroz koju se već na pet metara ništa ne vidi, postoji samo jedan čuvar.

Ekološko društvo Boke, podsjeća na napore građana, prijatelja, zaštitara, koji godinama pokušavaju da umole opštinske vlasti da se odgovorno odnose prema ovom Parku prirode.

Koliko je niklo novih građevinskih objekata i koliko novca se slilo u opštinsku kasu od građevinskih dozvola, ali za program zaštite i revitalizacije Savinske dubrave nema ni centra, primjećuju ekolozi.

U saopštenju koje potpisuje predsjednica društva Olivera Dolklestić navodi se da požar nije izbio u zoni privatnih nego manastirskog imanja, te da je počinilac znao gdje je i kakva hidranska mreža i kolike su mogućnosti gašenja požara.

Bonus video: