NVO "Ispod duge" apeluje na vozače: Pojas je spasio najviše života u istoriji saobraćaja

Iz Uprave policije saopšteno je da je tokom 2010. godine registrovano 1114 prekršaja vozača i drugih osoba koje nisu koristile pojas
119 pregleda 0 komentar(a)
Arhivska fotografija (Ilustracija), Foto: Arhiva "Vijesti"
Arhivska fotografija (Ilustracija), Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 25.08.2011. 12:56h

Nevladina organizacija “Ispod duge” apelovala je na sve vozače i putnike da koriste sigurnosne pojaseve, jer će tako na najbolji način zaštititi svoje živote.

Iz te NVO ukazali su da su pogibije i povrede svakodnevna pojava na crnogorskim putevima, te da smo svjedoci velikog broja saobraćajnih nezgoda. U poslednja tri dana dogodilo se čak 75 saobraćajnih nesreća, a tokom avgusta zabilježeno je više slučajeva teškog stradanja osoba u vozilima.

„Uprkos preduzimanju preventivnih i represivnih mjera od strane policije, kao i brojnih apela na vozače, izgleda da vozači nisu ubijeđeni da poštovanje zakona povećava njihovu bezbjednost. Većina njih i dalje vjeruje da im vezivanje pojasa nije potrebno“, saopštila je izvršna direktorica te NVO Ana Đurović.

Podatke o tome koliko je vozača izgubilo život zbog nevezanog sigurnosnog pojasa iz Uprave policije nijesu imali

Ona je kazala da je potrebno raditi na „preventivnim i represivnim aktivnostima“, ali i ukazivati građanima da je upotreba sigurnosnog pojasa ne samo obaveza već i potreba.

Iz Uprave policije toj NVO saopšteno je da je tokom 2010. godine registrovano 1114 prekršaja vozača i drugih lica u motornom vozilu koji nijesu koristili pojas prilikom vožnje, dok je u prvih sedam mjeseci taj broj bio 854.

Pojas je spasio najviše života u istoriji saobraćaja

Podatke o tome koliko je vozača izgubilo život zbog nevezanog sigurnosnog pojasa iz Uprave policije nijesu imali, jer se uviđaj vrši istražni sudija, a uzroci nesreće utvrđuju se vještačenjem.

“Pravilno vezan sigurnosni pojas ima zadatak da zadrži vozača ili putnika za sjedište"

„Ono što vozači treba da shvate je da uprkos tome što naša lična bezbjednost u saobraćaju ne zavisi uvijek od nas samih, mi možemo svojim ponašanjem bitno doprinijeti smanjenju mogućnosti da doživimo saobraćajnu nezgodu“, poručila je Đurović.

Ona je podsjetila da je sigurnosni pojas izum koji je spasao najviše života u istoriji savremenog saobraćaja i on je trenutno najefikasnije sredstvo zaštite i vozača i putnika od povređivanja u slučaju nezgoda.

“Pravilno vezan sigurnosni pojas ima zadatak da zadrži vozača ili putnika za sjedište. U slučaju saobraćajne nezgode ili naglog kočenja vozila, pojas sprečava da djelovi tijela vozača ili putnika udare u čvrste djelove unutrašnjosti vozila”, kazala je Đurović.

Bonus video: