grad, obala, more...

Fotografije primorja Tijane Todorović na "Mediterranean Quilt" izložbi

Fotografije su prošle nedjelje izložene u sicilijanskom gradu Eriće do 10. septembra, a postavka je velika izložba pod otvorenim nebom kroz ulice ovog antičkog grada
0 komentar(a)
Tijana Todorović, Mediteran, Foto: Tijana Todorović
Tijana Todorović, Mediteran, Foto: Tijana Todorović
Ažurirano: 25.08.2011. 15:02h

Tri fotografije Crne Gore umjetnice Tijane Todorović, ušle su u postavku “Mediterranean Quilt”, velike zajedničke izložbe umjetničkih fotografija na kojima je prikazan Mediteran.

“Mediterranean Quilt” (Mediteranski prekrivač) su zamislila dva mlada grafičara Đakomo Kosta i Federiko Mauro (Wrong Studio). Oni su pregledali 1.854 fotografije i izabrali 500. Birali su fotografije koje prikazuju prirodu, urbane sredine, enterijere, more, tipične pejzaže ovog podneblja, sjenke i specifičnu svjetlost Mediterana. Međunarodni projekat predstavlja 258 umjetnika iz svih mediteranskih zemalja. Prema propozicijama, izabrani umjetnici su poslali po četiri fotografije - mora, obale, grada i ljudi.

“Željeli smo da pokažemo koja je razlika između Italije i Tunisa, između grčke i španske plaže, kako se doživljava more u Hrvatskoj a kako u Turskoj...”, objasnili su organizatori.

"Ekipa “Wrong studia” me je kontaktirala preko mreže fotografa flickr. Želja im je bila da naprave mozaik iz 23 zemlje Mediterana na četiri teme: grad, obala, more i ljudi. Ovaj poziv na učešće me je iznenadio, jer se ne bavim profesionalno fotografijom, ona mi vise služi kao jedna vrsta zapisa, podsjetnika ili skice trenutka i neke emocije, što je izgleda upravo bilo ono sto je ekipa wrongstudia prepoznala i tražila za svoju priču o Mediteranu.

Odabrala sam fotografije sa različitih mjesta naše obale, različite - drugačije poglede, perspektive na naše more, obalu i gradove. Nijesam željela da im pošaljem razglednice osunčanog uglačanog primorja koje zove na odmor, već sam izabrala fotografije koje oslikavaju našu prirodu, divljinu u čudnom pomalo i mračnom svijetlu”, kazala je Todorović “Vijestima”.

Fotografije su prošle nedjelje izložene u sicilijanskom gradu Eriće do 10. septembra, a postavka je velika izložba pod otvorenim nebom kroz ulice ovog antičkog grada.

Fotografije su prošle nedjelje izložene u sicilijanskom gradu Eriće do 10. septembra, a postavka je velika izložba pod otvorenim nebom kroz ulice ovog antičkog grada

Mediteran je podneblje na kojem se prepliću različite kulture, zajednica koja se razumije, solidariše i slaže, piše na sajtu “Mediterranean Quilt”.

“23 zemlje, 23 nacije, millioni radikalno različitih ljudi, ujedinjeni pod vodenim ogledalom koje ih gleda. Svaki pojedinac ostavlja svoj trag, kocku koju dodaje šarenom prekrivaču koje porodice generacijama prenose kako bi isrpičale priču o sebi”, piše na sajtu ““Mediterranean Quilt”.

Preporučujemo za Vas