Otvorena istraga protiv dva ljekara zbog smrti Ivane Šoć

Prema planu koji je dostavio sudija Bašović prva saslušanja počeće u prvoj sedmici septembra, kada će saslušati ljekare Obradović i Dupanović, ali i oca i sestru preminule
79 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.08.2011. 11:11h

Istražni sudija Višeg suda u Podgorici Miroslav Bašović donio je rješenje za otvaranje istrage protiv ljekara Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra u Podgorici dr Dragana Obradovića i dr Brankice Dupanović, zbog sumnje da su pogrešno liječili Cetinjanku Ivanu Šoć (30), koja je preminula nakon komplikacija izazvanih virusom svinjskog gripa A H1N1.

Istražni sudija je u rješenju za otvaranje istrage, koji je donio prije odlaska na odmor, naveo i raspored saslušanja okrivljenih ljekara ali i drugih svjedoka i oštećene porodice.

Prema planu koji je dostavio sudija Bašović prva saslušanja počeće u prvoj sedmici septembra, kada će saslušati ljekare Obradović i Dupanović, ali i oca i sestru preminule djevojke, Miladina i Anu Šoć.

Djevojka je prve simptome nalik gripu osjetila 10. februara, a potom je dva dana kasnije bila kod ljekara na Cetinju

Porodica preminule djevojke je početkom marta Višem državnom tužiocu Tanji Begović podnijela prijavu protiv ljekara Klinike za infektivne bolesti, koji su od 12. do 18. februara ove godine liječili Ivanu Šoć.

Nijesu prepoznali simptome

Djevojka je prve simptome nalik gripu osjetila 10. februara, a potom je dva dana kasnije bila kod ljekara na Cetinju, koji su je ambulantnim kolima prebacili u KC, sumnjajući da je vjerovatno riječ o svinjskom gripu.

Takvu procjenu, kako se vjeruje, nijesu napravih osumnjičeni ljekari koji nijesu prepoznali simptome svinjskog gripa niti uradili potrebne testove na virus A H1N1, zbog kojeg je Ivana preminula 19. februara, samo dan nakon što je u teškom stanju otpuštena iz bolnice.

Tek na obdukcionom stolu porodica je saznala istinu i pravi razlog Ivanine smrti -virus A H1N1 je doveo do otoka pluća

Porodica pokojne djevojke je tužilaštvu dostavila dokumentaciju u kojoj se jasno vidi da je na Klinici za infektivne bolesti KC-a Ivana bila šest dana, a da za to vrijeme nije urađen PCR test na virus svinjskog gripa, nije joj data adekvatna antivirusna terapija, već su ljekari prateći njeno stanje na osnovu mnogobrojnih dragih nalaza utvrdili daje riječ o prolaznom virusu J10 i blagom anksioznom stanju...

Za šest dana, koliko je pokojna Ivana bila u bolnici, dato joj je nekoliko mfuzija, vitaniini, hemomicin, ali i anti-depresivi - dijazepam i akineton, jer su ljekari sumnjah da je samo "problem u njenoj glavi"...

Tek na obdukcionom stolu porodica je saznala istinu i pravi razlog Ivanine smrti -virus A H1N1 je doveo do otoka pluća, usljed čega je došlo do "ugušenja i smrti", ah su otkriveni i otoci na mozgu.

Osumnjičeni ljekari, ali i saopštenje Kliničkog centra, nakon što je završena interna istraga, navode da klinička slika kod pacijentkinje Ivane Šoć nije ukazivala da je riječ o virusu svinjskog gripa.

Ljekare su vjerovatno prevariti uredni neurološki status ah brojni laboratorijski, RTG pluća, CT glave nalazi i drugi pregledi koji su rađeni u više navrata tokom njenog boravka u bolnici.

Bonus video: