Željko Milović na festivalu "Poetske noći u Velestovu" u Ohridu

Milović se u Velestovu predstavio pjesmom na makedonskom jeziku i onima iz još neobjavljene zbirke
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.08.2011. 11:56h

Pjesnik Željko Milović iz Bara, prvi je predstavnik Crne Gore na upravo okončanom, 23. po redu festivalu “Poetske noći u Velestovu” pored Ohrida.

Renomirani festival je svojevrsna umjetnička kolonija u Nacionalnom parku Galičica, a njegova suština je interakcija umjetnika koji zajedno žive i stvaraju nekoliko dana u specifičnim uslovima izolovanosti.

Milović je nastupio na drugoj festivalskoj večeri koja je imala međunarodni karakter - pored barskog poete, svoje stihove kazivali su Estonac Sim Kera, Irac Patrik Koter, te bračni par iz Italije Elena Ribet i Luka Benas.

Milović se u Velestovu predstavio pjesmom na makedonskom jeziku i onima iz još neobjavljene zbirke, među kojima je najviše pažnje izazvala pjesma napisana na jednom od barskih dijalekata.

Prva festivalska noć je po tradiciji bila posvećena nekom od renomiranih makedonskih književnika. Ovog puta to je bio lauret nagrade “Braća Miladinov” Vladimir Martinovski, praćen etno-rok bendom “Strarovski”.

Manifestaciju je na bini ispred drevne česme, pored crkve iz XV vijeka, otvorio predsjednik opštine Ohrid Aleksandar Petreski.

Nakon nastupa pjesnika, održani su koncert izralesko-makedonske grupe “Undone” i izložba ručnih radova Elene Ristevske i Gligora Kuzmanovskog.

Bonus video: