Tada i Sada: Služenje vojnog roka nekada je bilo pitanje časti

U današnjoj epizodi, učesnici ovog serijala pokušaće da daju odgovor na pitanje „Kada je bilo bolje? Tada ili sada“?
106 pregleda 0 komentar(a)
tada i sada, Foto: TV Vijesti screenshot
tada i sada, Foto: TV Vijesti screenshot
Ažurirano: 18.04.2018. 11:39h

Jedno je sigurno, hrvatski turizam bio je dobar tada a još bolji danas.

Uspon 60tih godina u turizmu bio je prekinut ratom, a nakon njega uslijedila je velika turistička izgradnja kao i rekordne sezone posljednjih godina.

Nakon završetka Jadranske magistrale turizam je značio veliku izgradnju, koegzistenciju državnog i privatnog preduzetništva. Država je gradila hotele, odmarališta, marine i trajekte, a privatnici su razvili dopunske poslove.

Dolazak miliona turista omogućio je domaćem stanovništvu uvid u život na zapadu, u njihove plate, uslove rada...

Pogledajte samo kako su iz godine u godinu rasli statistički podaci, vezani kako za broj turista tako i za broj kapaciteta. Samo u Zagrebu od nekadašnjih 18 hotela sada ima 59, a od 13 objekata privatnog smještaja sada ima 2634.

Služenje vojnog roka nekada je bilo pitanje časti. Rok je trajao od godinu dana za one sa fakultetskom diplomom do tri godine u mornarici. Ali za ondašnju polupismenu Jugoslaviju to je bila prilika da mladi ljudi nauče neki zanat, dobiju vozačku dozvolu, i na kraju postanu odaniji sistemu i državi koju služe.

Kako su se tada odnosili prema borcima iz rata, koje su privilegije imali, a kako danas žive, saznajte u 16:55h na programu Tv Vijesti.

U završnoj epizodi iz Hrvatske, svi učesnici će dati odgovor na pitanje: Kada je bilo bolje? Tada ili sada?

Bonus video: