Anđelina Džoli: Što više putovanja što manje glume

“Ne volim glumu kao nekad. Jedina uloga koju trenutno volim je uloga majke”
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.08.2011. 10:20h

Holivudska zvijezda Anđelina Džoli, u intervjuu za Financial Times otkrila je da joj gluma više nije omiljeni posao, i pričala o nomadskom načinu života njene porodice koju čine kolega Bred Pit i šestoro djece raznih nacija.

“Kada sam bila mlađa, pokušavala sam da glumim što više. Kroz likove koje sam igrala, pokušavala sam da pronađem sebe”, kazala je ona za Financial Times.

U međuvremenu je pronašla odgovore na mnoga pitanja, pa se i njen odnos prema poslu promijenio.

“Gluma je svojevrsna terapija. Uvučen si u ulogu koja ti daje ogovore na pitanja o životu, ljubavi i slobodi. Tokom odrastanja, takva pitanja sebi stalno postavljaš. Sada sam starija i puna životnih znanja i manje zainteresovana za tumačenje brojnih uloga koje mi omogućavaju dobijanje odgovora.

Sada sam sposobna da sama odgovorim na njih, kao žena, kao odrasla osoba, kao majka sa svojom porodicom”, objasnila je.

Sad igra ulogu majke

Iako je promijenila mišljenje o glumi, ne namjerava da uskoro napusti industriju, ali će raditi manje: “Ne volim glumu kao nekad. Jedina uloga koju trenutno volim je uloga majke”.

Osim toga, trenutno fokusirana na svoj rediteljski debi i priznaje da više voli da je iza kamere. Scenario za projekat “U zemlji krvi i meda”, sniman uglavnom u Mađarskoj, je sama napisala. Riječ je o priči koja je smještena u vrijeme rata u Bosni.

Film je napravljen sa malim budžetom, a glavne uloge povjerene su regionalnim glumcima.

“Iz rada sa brojnim rediteljima crpila sam znanje, i naučila sam mnogo, čak i od onih koji mi nisu pretjerano dragi. Od Klinta Istvuda sam naučila da treba cijeniti članove tima, ohrabrivati ih da što bolje urade svoj dio posla.

Sa Dejvidom Finčerom nikada nisam sarađivala, ali ga znam kao prijatelja i vidjela sam koliko je pedantan, posvećen detaljima i vrijedan. Čak i kada je previše umoran, ne prepušta ništa slučaju”, ispričala je zvijezda.

Anđelinini planovi za budućnost, kao i do sada, sastoje se od brojnih putovanja sa porodicom, ali i što manje glumačkih angažmana:

“Kako starimo Bred i ja, sve manje ćemo glumiti. Predugo smo u šoubiznisu i ne želimo da radimo jedno isto cijelog života. Ima toliko drugih stvari”.

Nomadska familija

Među tim drugim stvarima neizostavna su putovanja, a porodica Džoli-Pit se neće predugo zadržavati na istom mjestu.

“Dom je tamo gdje se trenutno nalazimo. Srećna sam bez stalnog prebivališta. Nemam tendenciju da ostajem predugo na jednom mjestu, ne mogu da sjedim. Mnogo se toga se mora istražiti. Obožavam putovanja.

Ako imaš mogućnost da putuješ u društvu porodice, smatram da je to najbolji način na koji možeš vaspitati djecu - kroz mnogobrojna putovanja”, podijelila je Džoli svoje neobične roditeljske metode sa ostatkom svijeta.

Kina je među prioritetima na njenoj listi mjesta za istraživanje, a voljela bi da posjeti i Burmu. “Ali ne u pogrešnom trenutku”, napominje s obzirom na to da ovom zemljom vlada vojna hunta.

“I Iran. Voljela bih da posjetim Iran”, nastavlja. A njen san je da pređe Saharu: “To traje 28 dana... morali bismo jahati kamile. Pitam se da li bi to bilo izvodljivo sa djecom”, razmišlja naglas.

Bonus video: