Izbjegavajte ih: Najopasniji aditivi u ishrani

Zastrašuje i studija sprovedena na životinjama na Univerzitetu Purdue, koja je pokazala da olestra može izazvati brže debljanje nego prava masnoća.
225 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.08.2011. 13:58h

Nekada je hrana na kojoj je pisalo 'sa ukusom voća' ili 'sa ukusom sira' sadržavala voće ili sir. A danas? Većina hrane je vještačka. Lista aditiva prešla je brojku od tri hiljade, pa iako je većina dodataka relativno neškodljiva, postoje neki koje treba izbjegavati, prenosi net.hr.

1. Olestra

Zamjena za masnoću koju su kreirali u Procter&Gambleu, a koriste je u čipsu Pringles Light. Budući da enzimi varenja ne mogu razgraditi velike molekule, olestra ima kalorijsku vrijednost 0.

U čemu je problem?

Može izazvati proliv. Osim toga ometa apsorpciju važnih hranjivih supstanci, kao što su beta karoteni i likopen. Zastrašuje i studija sprovedena na životinjama na Univerzitetu Purdue, koja je pokazala da olestra može izazvati brže debljanje nego prava masnoća.

2. Pigment karamele

Vještački pigment koji je proizveden zagrijavanjem šećera. Često je u ovaj proces uključen amonijak.

U čemu je problem?

Boja karamele pojavljuje se u gaziranim napicima, gotovim sosovima, hljebu i desertima. Ako se proizvodi od običnog šećera uglavnom je neškodljiv, ali ako je u proces proizvodnje uključen amonijak, stvaraju se 2-metilimidazol i 4-metilimidazol, hemikalije koje se povezuju s rakom kod miševa. Fabrike nijesu dužne objaviti jesu li boju dobile uz pomoć amonijaka ili ne.

3. Saharin

Vještački zaslađivač pronađen slučajno 1870-ih.

U čemu je problem?

Studije povezuju saharin sa rakom bešike. Prije tri godine istraživanje je pokazalo da se pacovi brže debljaju ako jedu saharin nego kad jedu šećer.

4. Kalijum bromat

Stavlja se u brašno i omogućuje dizanje tijesta tokom pečenja.

U čemu je problem?

Kalijum bromat uzrokuje tumore bubrega i štitne žlijezde kod pacova. Mnoge zemlje su ga zabranile. Međutim, neki američki lanci brze hrane još ga koriste.

5: BHA – Butylated Hydroxyanisole i Butylated Hydroxytoluene

Antioksidansi i konzervansi na bazi nafte.

U čemu je problem?

Američki The Department of Health and Human Services izdao je saopštenje u kojem stoji da je BHA moguće kancerogen. Sadrže ga proizvodi kao što su gume za žvakanje Orbit.

6. Djelimično hidrogenizovano biljno ulje

Polučvrsta mast koja se dobija dodavanjem vodika u nezasićene masne kiseline.

U čemu je problem?

Djelomično hidrogenizovane masti su glavni izvor transmasti, a one su svake godine krive za barem 70.000 srčanih udara samo u SAD-u. Koristi se za prženje hrane u mnogim restoranima i u margarinu.

7. Sulfiti

Održavaju boju hrane te sprečavaju rast bakterija ispuštanjem sumpor dioksida.

U čemu je problem?

Kao konzervans se koriste preko 1.000 godina. Kod osjetljivih i astmatičara sulfiti mogu izazvati teškoće. Nepažljivo ubacivanje u vino, smokve ili na svježe namirnice u restoranima može dovesti i do smrti, kao što je bilo slučaj 1980-ih na području SAD-a.

8. Azodikarbonamid

Sintetički žuto-narandžasti aditiv za tijesto.

U čemu je problem?

Ova hemikalija se prije svega upotrebljava za proizvodnju industrijske plastike. Koristi se i u prehrambenoj industriji. Britanske vlasti naredile su da se na proizvodu koji ga sadrži mora istaknuti kao mogući uzročnik astme. Studija koju su sproveli u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji to je potvrdila. Može se naći u pecivima Dunkin’ Donuts i pecivu u McDonald’su.

9. Karagenan

Zgušnjivač i emulgator koji se dobija iz algi – E407 karagenan.

U čemu je problem?

Alge su zdrave, ali karagenan je tek nusproizvod. Studije na životinjama povezuju ga s pojavom raka, problemima s debelim crijevom i čirevima. Ne postoje jasni dokazi da šteti ljudskom zdravlju, ali nutricionisti će vam savjetovati da ga izbjegavate. Često se koristi u dijetalnim proizvodima.

Bonus video: