Emocionalna prevara: Da li ste spremni da je tolerišete?

Do sada su žene spavale sa oženjenima (bile im ljubavnice) da bi dobile ljubav zauzvrat, sada to više ne moraju. Mogu dobiti ljubav kroz prijateljstvo. Sada su prijateljice, dok su nekad bile ljubavnice.
356 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.08.2011. 12:28h

Da li muškarac i žena mogu da budu samo prijatelji? Da li je intenzivno druženje sa osobom suprotnog pola prevara ili zaista nema ništa među vama?

«Taj ugodan ručak prošle nedjelje je bio potpuno nevin, iako naravno ništa nijesam rekao svojoj supruzi kako je ne bi bezrazložno opterećivao, ali zaista nemam ništa sakriti. Naravno, malo smo flertovali, zezali jedno drugo i tapšali po leđima, ali to radim i sa muškim prijateljima. Najvažnije, sve u svemu, nijesmo se ni poljubili, a kamo li spavali. Pa, što je onda u tome loše, kako bi to moglo naškoditi mojoj vezi?»

Evo novost za takva razmišljanja. Prema najutjecajnijim web stranicama koje se bave bračnim problemima postoji nova vrsta prevare emocionalna prevara.

Čini se da je dijeljenje tajni, snova i strahova sa drugom osobom takođe jednako opasno za vaš brak kao i staromodna tjelesna prevara. Muškarci su se promijenili, a s njima i način na koji varaju. Seks im je sve manje bitan, važnija im je emotivna privrženost.

Žene naravno ovakva novost ne začuđuje previše, one su uvijek ljubav stavljale ispred seksa, ili bar na jednak nivo. Problem je sada kada to rade i muškarci.

Do sada su žene spavale sa oženjenima (bile im ljubavnice) da bi dobile ljubav zauzvrat, sada to više ne moraju. Mogu dobiti ljubav kroz prijateljstvo. Sada su prijateljice, dok su nekad bile ljubavnice.

Dijeljenje tajni, snova i strahova sa drugom osobom takođe jednako opasno za vaš brak kao i staromodna tjelesna prevara

Prema Američkom udruženju brakovnih i porodičnih terapeuta sve više osoba čini emotivnu prevaru. Što i nije tako čudno, mnogi provode sate sa kolegama na poslu, više nego sa svojim supružnicima, a ono malo vremena što provedemo sa njima razgovaramo o djeci, računima i problemima. Na taj način dovodimo se u situaciju da sa kolegama ili prijateljima imamo mnogo zanimljivije razgovore, sa njima razgovaramo o svojim strahovima, planovima, nadama i osjećajima.

I suprotno sa uvriježenim mišljenjem, nijesu veliki događaji ti na kojima se gradi i jača brak – rođendani, godišnjice, praznici - brak se gradi svakodnevnom intimnošću. Ako izbacite iz svog odnosa sa partnerom intiman razgovor, ako se morate povjeravati prijatelju o problemima i od prijatelja tražiti savjet vezan za partnera, već ste i vi učinili pravaru. Nakon nekog vremena počećete se pitati kako ste se udali za tako dosadnu osobu, a sami ste svjesno izbacili sve zanimljivo iz vašeg odnosa.

Zar ne, sa partnerom je sve započelo oduševljenim čekanjem da telefon zazvoni, uzbuđenjem oko oblačenja za prvi sastanak, ritualima upoznavanja, razmjenom ličnih detalja, intimnoim razgovorima o svojim željama, snovima… Zar to isto ne radi i osoba za koju vaš muž tvrdi da je «samo» prijateljica. Vi ste završili nakon toga u braku s njim. Dakle i on je u braku. Mjesto žene je zauzeto. Zbog čega je njemu potreban neko novi sa kim će to sve ponovno prolaziti?! Kako biste se osjećali kada bi vaš nadređeni provodio intervjue za vaše radno mjesto? Da li biste pomislili kako vam želi dati otkaz i naći zamjenu.

Kada stupate u bark dajete izjavu da je to osoba sa kojom želite provesti ostatak života, dijeliti i dobro i zlo, a ne da je to osoba s kojom želite dijeliti bankovni račun i djecu.

Ako vaš suprug ili supruga ne mogu razumjeti vaš prijateljski odnos, to je vjerovatno zbog toga što vam nedostaje komunikacije i nemate volje objašnjavati prirodu vašeg odnosa. A ako nemate volje supruzi objasniti vaš odnos s prijateljicom, a prijateljici imate volje objašnjavati odnos sa suprugom, zar nije negdje usput došlo do iskretanja vrijednosti i uloga.

Sad nemojte pomisliti kako uopšte nema isključivo prijateljskih sa suprotnim polom, ali emotivna prevara se dešava i moramo biti upoznati s njom, ona je jednaka fizičkoj, samo je pitanje koliko ste spremni da je tolerišete i koliko ćete žmuriti.

Bonus video: