PRATE I IZ VAZDUHA

Za tri sedmice 10 mrtvih u saobraćaju, policijske ekipe mobilne na terenu

U avgustu desetoro mrtvih, a za prethodnih sedam mjeseci ove godine na putevima ukupno poginulo 20 osoba
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.08.2011. 10:39h

Pravilo je da pravila nema! Još jednom se ispostavilo ovog avgusta, kada je za samo tri sedmice na crnogorskim drumovima život izgubilo 10 osoba.

To je samo upola manje, u odnosu na “crnu brojku” za prethodnih sedam mjeseci ove godine, kada je na putevima ukupno poginulo 20 osoba. Razloge za takvo drastično pogoršanje bezbjednosti u saobraćaju, nadležni u saobraćajnoj policiji ne mogu da objasne, jer su, kako tvrde, na terenu mobilne sve saobraćajne patrole, automobili-presretači, pa čak i helikopteri MUP-a.

Jednoj od kontrola iz vazduha u nedjelju popodne, kada je velika frekvencija automobila na magistralnim putevima, prisustvovala je i ekipa “Vijesti”, dok je šef podgoričke saobraćajne policije Ilija Janjušević iz helikoptera, mobilnim telefonom, navodio patrole na neodgovorne vozače.

Jedno takvo vozilo ubrzo je uhvatila policijska ekipa stacionirana u mjestu Kamenica, na izlazu iz Podgorice prema Cetinju.

Dok je helikopter jedinice MUP-a nadlijetao magistralu Podgorica - Cetinje - Budva, usječenu u brdoviti reljef Katunske nahije, automobili na kolovozu, bez obzira da li su domaći ili strani, spuštali su brzinu, kao da su znali da moraju usporiti.

“Kao što vidite, kontrola iz vazduh, osim represije, ima i preventivni karakter i služi kao upozorenje vozačima da prilagode brzinu i voze u skladu sa saobraćajnim propisima”, objašnjavao je Janjušević, dok je iz helikoptera motrio na magistralu, koja je minulih godina odnijela mnogo života.

Poslije 15-tak minuta leta do Budve, helikopter se pod uglom od 90 stepeni okrenuo iznad prometne saobraćajnice i nastavio let ka tunelu Sozina.

“Pogledajte, kako vozači vode računa i ne prave prekršaje”, kazao je Janjušević, mada ga je samo par minuta kasnije demantovao vozač, koji nije mario ili nije vidio kontrolu iz vazduha, i velikom brzinom započeo preticanje na punoj liniji ispred tunela. Međutim, barska patrola ga je zaustavila ispred samog ulaza u tunel, a Janjušević i ostatak ekipe su sa zadovoljnim osmijesima na licima, nastavili let iznad drumske trase ka Podgorici, gdje su se uvjerili da podgorička patrola na Vranjini ima pune ruke posla, pozdravili ih kratkim zadržavanjem u mjestu, a onda se zaputili ka gradu...

Janjušević je nakon leta “Vijestima” kazao da je, uprkos brojnim nezgodama u posljednje vrijeme na putevima širom Crne Gore, bezbjednost u glavnom gradu na veoma visokom nivou. Takvo stanje su, prema njegovom mišljenju, uzrokovale pojačana represija i veća opreznost vozača.

“U avgustu su u Podgorici stradale dvije osobe, a u prethodnih sedam mjeseci - šest učesnika u saobraćaju, čak tri puta manje nego u istom periodu prošle godine. Od toga su po dva pješaka, vozača i saputnika. Teško je povrijeđeno 37, a lakše 355 osoba”, kazao je on, navodeći da je ukupno registrovano 2080 nezgoda i to za 262 manje nego lani.

Janjušević je kazao da je podgorička policija u ovoj godini sankcionisala veći broj vozača, nego u prošloj.

Za sedam mjeseci ove godine podnijeto 14.085 prekršajnih prijava i 4.611 naloga za plaćanje novčane kazne

Tako je za sedam mjeseci ove godine podnijeto 14.085 prekršajnih prijava i 4.611 naloga za plaćanje novčane kazne, što je za 1.399, odnosno 1.133 više nego prošle godine.

Zbog alkohola je pritvoreno 1.765 osoba, a 5.379 vozača je ostalo bez vozačke dozvole. U istom prošlogodišnjem periodu, u policiji se trijeznilo 417 vozača manje, dok je i vozačkih dozvola za 999 manje oduzeto.

Gotovo tri puta manje mrtvih

Prema podacima Odsjeka za bezbjednost saobraćaja Uprave policije, u Crnoj Gori je za sedam mjeseci ove godine život izgubilo 20 osoba, a u prošloj godini čak 54. To je smanjenje za 63 odsto.

Ukupno je povrijeđeno 1.218 osoba, a u istom prošlogodišnjem periodu 1.199, što znači da statistika u ovom dijelu bilježi blagi porast. Međutim, ako se uporedi broj teško povrijeđenih onda on iznosi 231, odnosno za 30 manje nego lani.

Kada su u pitanju sankcionisani prekršaji, saobraćajna policija bilježi porast registrovanih slučajeva na svim nivoima.

Galerija

Preporučujemo za Vas