lome stakla za sitno

Lopovi koriste ljetnje gužve, haraju po kućama i plažama na primorju

Iz barske policije dodali su da se veoma često i vozila na parkinzima pored plaža ne zaključavaju
203 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.03.2019. 14:26h

Službenici Uprave policije iz Bara apelovali su na goste i stanovnike te primorske opštine da u vrijeme ljetnjih gužvi povedu više računa o svojim stvarima, jer ih, kako navode, nerijetko na plaži ostave bez nadzora i odu da se kupaju.

Iz barske policije dodali su da se veoma često i vozila na parkinzima pored plaža ne zaključavaju, “što, opet, ide naruku kradljivcima”.

Rukovodilac Filijale za suzbijanje opšteg kriminaliteta PJ UP Bar Tanja Simić, kazala je „Vijestima“ da su na području te opštine, od početka juna do danas, počinjene 94 krađe i teške krađe.

Apelujemo na građane da u kolima vrijedne stvari i torbe ne ostavljaju na sjedištima, gdje ih lopov može vidjeti, već da ih zaključavaju u gepek jer do sada nijesmo imali nijedno obijanje gepeka.

Najviše krađa, prema njenim riječima, bilo je tamo gdje su i najveće sezonske gužve - u Sutomoru, Šušanju, Bjelišima, Čanju i u Dobroj Vodi.

“Lopovi koriste svaku nepažnju građana - preko noći otvorene prozore, balkonska vrata, nezaključane automobile. Najčešće oduzimaju novac, telefone, nakit. Ista stvar je i sa plažama. Apelujemo na građane da u kolima vrijedne stvari i torbe ne ostavljaju na sjedištima, gdje ih lopov može vidjeti, već da ih zaključavaju u gepek jer do sada nijesmo imali nijedno obijanje gepeka. Moram upozoriti i da se u autu, pored mjenjača i volana ne ostavlja novac, jer se zbog nepunih pet eura sitniša, često dešava da morate opravljati štetu od 150 eura, zbog razbijenih stakala”, ukazuje Simić.

Tašne su na meti

Kuće su im ovog ljeta milije

Interesantno je da ovog ljeta u Baru lopovi operišu skoro isključivo po kućama: za razliku od prošle godine, kada je u sezoni bilo više lomljenja cilindara na ulaznim vratima, sada na Topolici skoro da i nema upada u stanove.

Počinioci krađa su, ističu u barskoj policiji, mahom lica sa strane, sa područja bivše Jugoslavije i to, kao po pravilu, višestruki povratnici.

Specifičan slučaj ovog ljeta je svakako hapšenje jedne žene iz Leskovca, rođene 1965, koja je iznajmila stan u Sutomoru i za vrlo kratko vrijeme imala 15 krađa na plaži u Sutomoru.

“Od početka ljeta, u Baru smo imali 196 krivičnih djela i to 123 po nepoznatom počiniocu od kojih je 71 rasvijetljeno, što je odličan rezultat. Imali smo pri tome deset krivičnih djela iz prethodnog perioda, dva djela iz 2010. Angažovali smo se za ovo ljeto, dobili ispomoć od 15 uniformisanih policajaca iz Pljevalja za koje je u saradnji sa lokalnom samoupravom obezbijeđen smještaj. I pored velikog sezonskog naprezanja, svi naši kapaciteti su 24 sata dnevno na terenu gdje radimo i preventivno i operativno, a građani nam takođe pomažu opisima lica koja počine krivična djela”, kazala je Simić.

Kroz balkon do 5.000 eura

Najteža krađa, kada je riječ o novcu, zbila se u Dobroj Vodi prije petnaestak dana. Lopovi su, po svemu sudeći, pomno pratili kada će vlasnici kuće, inače ruski ruski državljani, napustiti svoje imanje.

Kada je teren bio “čist”, iskoristili su šansu i u sred dana ušli u kuću, kroz otvorena balkonska vrata. Ukrali su torbicu u kojoj je bilo 5.000 eura.

Podgoričani i Nikšićani dolaze organizovano Što se „domaćih“ lopova tiče, Simić tvrdi da se pojedini odluče da „iskoriste“ ljetnje gužve, ali da se mahom radi o organizovanim grupama iz Podgorice i Nikšića.

Barska policija nedavno je uhapisla tročlanu grupu - dva Nikšićanina i Podgoričanin. Svi su višestruki počinioci krađa, zatvarani su i zbog nelegalnog držanja oružja i prometovanja narkotika. Sve troje su narkomani.

Galerija