U Savinskoj dubravi istovremeno buknula četiri požara

Dojavu za prvi požar hercegnovska vatrogasna jedinica dobila je oko 15 sati i 20 minuta, a onda je u roku nekoliko minuta javljeno za još tri požara
51 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.08.2011. 17:20h

U Savinskoj dubravi, park šumi, danas poslije podne istovremeno je gorjelo na četiri mjesta: na sjevernoj strani ispod Crkve Svetog Save, kod manastira Savina, ispod kuće Roganovića i na šetnoj stazi od gumna ka Meljinama.

Požar je brzo ugašen pa je tako spriječeno da se vatra proširi i zahvati stogodišnja stable hrasta i drugog visokog drveća.

Dojavu za prvi požar hercegnovska vatrogasna jedinica dobila je oko 15 sati i 20 minuta, a onda je u roku nekoliko minuta javljeno za još tri požara. Brzom intervencijom - 13 vatrogasaca sa četiri vozila, uspješno su ugašeni svi požari iako su se vatrogasci suočili sa nepredvidjenim poteškoćama.

Hidranti u krugu Vatrogasne stanice u Meljinama koja je u neposrednoj blizini požarišta, nisu imali vodu. I hidranti u Savinskoj dubravi bili su neispravni i neupotrebljivi.

Nakon intervencije kod nadležnih u JP Vodovod, voda je stigla do hidranata u krugu vatrogasne stanice.

Damjan Lončar, komandir hercegnovske Vatrogasne jedinice, kaže da je u požaru uništeno oko 500 kvadrata uglavnom niskog rastinja.

U Ekoloskom društvu Boka su uvjereni da je riječ o podmetnutim požarima "vjerovatno sa željom da se skrene pažnja na nemaran odnos prema šumi, na velike količine đubreta, na činjenicu što godinama niko ne brine o Dubravi".

Vatrogasci će večeras dežurati i obilaziti Savinsku dubravu, kazao je Lončar.

Galerija

Bonus video: