Četvrta fil(m)osofija o djelu Simon de Bovoar

Simon de Bovoar dijeli sve ljude na obične i neobične, umjetnike i naučnike, na ljude i podljude, odnosno na one koji egzistiraju i one koji ne egzistiraju
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.08.2011. 13:15h

Pitanje egzistencije u filosofiji i knjievnosti Simon de Bovoar uzdignuto na ravan imperativnosti hamletovske dileme, i može da glasi: egzistirati ili ne egzistirati, kazala je na manifestaciji Fil(m)osofija mr Gordana Krcunović.

Krcunović održava predavanje na nikšićkom Bedemu, na kojem se po četvrti put ovog ljeta održavaju rasprave i prikazuju filmovi o naznačajnijim filozofima 20. vijeka.

“Budući da je njena filosofija intimno vezana za konkretnu ljudsku egzistenciju, odnosno za pojedinca i socio-politički kontekst kojem on pripada, Simon de Bovoar dijeli sve ljude na obične i neobične, umjetnike i naučnike, na ljude i podljude, odnosno na one koji egzistiraju i one koji ne egzistiraju”, kazala je Krcunović.

U okviru programa Fil(m)osofija, koji organizuju Društvo filosofa Crne Gore i Studijski program za filosofiju, u saradnji sa Kreativnim centrom Bedem, prikazan je i dokumentarni film „Simon de Bovoar“.

“Filosofsku karakterologiju Simon de Bovoar najbolje je prezentovati kroz likove određenih književnih djela. Na primjer, činovnik iz Gogoljevog Šinjela, zatočen u svoj sitni činovnički svijet, koji svu svoju životnu energiju zalaže u kupovinu novog šinjela, vjerujući da će mu isti vratiti dostojanstvo i ugled u društvu, jeste primjer podčovjeka. Ibzenova drama “Lutkin” dom, kroz lik Nore daje primjer mogućnosti skoka iz stanja neegzistencije u egzistenciju.

Šta je dobar život

Za Simon de Bovoar je to prelaz iz svijeta ozbiljnih ljudi koji ona naziva svijetom laži, dvoličnosti, nemorala, tj. infantilnim svijetom – u stvarni svijet. Takođe, indirektno se pozivajući na lik Kirilova, odnosno roman “Zli dusi”, Simon de Bovoar post festum govori o nacizmu i fašizmu kao istorijskim formama posrnuća nihilizma” rekla je Gordana Krcunović.

Krcunović je takođe navela da bi, na pitanje: šta je dobar život, odnosno kakav je život vrijedan življenja, Simon de Bovoar odgovorila: Samo život u kojem ja postavljam vrijednosti. Ono što ja izaberem ima vrijednost za mene, a ta vrijednost je apsolutna samo pod uslovom da svojim slobodnim izborom ne kradem slobodu drugom.

Ona je naglasila da filosofija egzistencije želi da spasi egzistenciju i da slavi njenu zemaljsku radost, ne nudeći čovjeku nijednu od istorijskih formi „utjeha apstraktnog bjekstva“, već mu istovremeno saopštava bolnu i radosnu istinu egzistencije, naime da „egzistirati znači biti nedostatak bivstvovanja, da bi bilo bića“.

Krcunović je takođe navela da bi, na pitanje: šta je dobar život, odnosno kakav je život vrijedan življenja, Simon de Bovoar odgovorila: Samo život u kojem ja postavljam vrijednosti

Bonus video: