Izložba jugoslovenskih ekspresionista: Veliki iskorak za umjetnike

Na izložbi će biti predstavljena djela nekih od najznačajnijih i najplodnijih slikara druge polovine XX vijeka sa prostora bivše Jugoslavije
0 komentar(a)
Cetinje, Foto: Danijela Lasica
Cetinje, Foto: Danijela Lasica
Ažurirano: 23.08.2011. 13:02h

Izložba Koloristički ekspresionizam u jugoslovenskom slikarstvu biće potvorena u petak u Ateljeu DADO na Cetinju.

Na izložbi će biti predstavljena djela nekih od najznačajnijih i najplodnijih slikara druge polovine XX vijeka sa prostora bivše Jugoslavije: Milana Konjovića, Jovana Bijelića, Stojana Aralice, Branka Filipovića Fila, Miloša Vuškovića, Zore Petrović, Lazara Ličenoskog, Sava Radulovića.

Djela su dio zbirke Umjetničkog muzeja Crne Gore, a izložba je koncipirana kao dio edukativnog segmenta programa Ateljea DADO u okviru kojeg se kroz predstavljanje eksponata iz muzejskog fonda promovišu ključni pravci u umjetnosti XX vijeka.

Ovakav vid predstavljanja omogućava sagledavanje različitih uticaja internacionalnih strujanja na rad umjetnika sa jugoslovenskih prostora, koji su studirali ili se studijski usavršavali u evropskim centrima – Minhenu, Parizu, Rimu, Beču, Budmipešti ili poput Sava Radulovića u Americi.

Ljiljana Zeković, direktorica Umjetničkog muzeja, povodom izložbe je zapisala da je za umjetnike na jugoslovenskim prostorima koji su se formirali na tekovinama jasno definisanih likovnih pravaca sezanizmu, intimizmu i kubizmu, ekspresionizam je predstavljao veliki iskorak ka slobodi izraza koji se temeljio na ličnoj samospoznaji i individualnoj likovnoj interpretaciji.

“Ekspresionizam koji se zasniva na „unutrašnjoj nužnosti“ samog umjetnika, ipak moramo sagledati u kontekstu jedne opšte društveno-duhovne klime podneblja iz kojeg je potekao. Slikar se vraća prirodi, sjedinjuje se s njom, i iz nje crpi svoje emotivne i duševne silogizme.

U nju projektuje svoja osjećanja i raspoloženje, i transponuje ih na njemu bliske predjele”, zapisala je Zeković.

Ona je kazala da Bijelić oživljava nostalgične zavičajne pejzaže Bosne ispunjene jednom jakom psihološkom notom; Konjović u pejzaže vojvođanske ravnice unosi snažne emocije i definiše ih furioznom arabeskom koja prigušuje razorno dejstvo boje; Graovac raskoš boja rodnog Velebita prenosi na kolorističke kontraste ravničarskih seoskih pejzaža; Slike Aralice su pune mediteranske radost; Savo Radulović na slikama Njujorka ekspresivnim potezima kičice postiže kompozicijsku dramatičnost...

Prema Zekovićevoj, navedeni umjetnici suj radili portrete i mrtve prirode, dok je Zora Petrović umjetnica furioznog tretmana slikala figuralne kompozicije i ženske aktove, izjavljujući da je nago tijelo kao lice. Filo se izdvaja sa kompozicijama apstraktnog ekspresionizma, izvedenog iz ekspresionizma boje i gesta.

Bonus video: