Svetlana Dragojević: Suptilna filozofija Mediterana

Svetlana Dragojević stvara jednu imaginarnu mapu mjesta koja joj se ukazuju i kojom suptilno i sigurno objašnjava svijet oko sebe
412 pregleda 0 komentar(a)
SVetlana Dragojević, Foto: Arhiva "Vijesti"
SVetlana Dragojević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 23.08.2011. 12:00h

Izložba slika crnogorske umjetnice Svetlane Dragojević biće otvorena sjutra veče u 20 časova u budvanskoj Modernoj galeriji.

Svetlana Dragojević stvara jednu imaginarnu mapu mjesta koja joj se ukazuju i kojom suptilno i sigurno objašnjava svijet oko sebe.

Sveprisutna je rafinirana filozofija grada kojom se objašnjavaju njeni osnovni motivi, čitav mikrokosmos izgrađen od opsesivnih prizora, naizmjenično smještenih u prostore stvarnosti i mašte.

Na radovima Svetlane Dragojevic, dakle, dominiraju neka mjesta, neki predjeli. A to mogu biti i mjesta u srcu, predjeli razmišljanja, putevi saznanja, nekad vijugavi, nekad odredjeni pravilnim linijama.

Opet su to mogućnosti dospijevanja do svijeta, do sebe, do nas.

Osjeća se tu i Mediteran, i to ne nužno u motivima, koliko u osobenom senzibilitetu umjetnice, zapisano je u katalogu koji prati izložbu.

Dragojević je rođena u Kotoru. Završila je na Cetinju Fakultet restauracije i konzervacije, odsjek štafelajno slikarstvo i Likovnu akademiju, odsjek slikarstvo.

Članica je ULCG od 1999. godine. Osvojila je važne nagrade i učestvovala na brojnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Izložbu ce otvoriti Petrica Duletić, istoričarka umjetnosti.

Bonus video: