Policija u Njemačkoj našla desetine ukradenih remek-djela slikara

Dvoje kradljivaca, koji su priznali krivicu, za mjesec dana su ukrali 93 djela - slike, litografije i skice - od jednog 81-godišnjeg kolekcionara
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.08.2011. 17:50h

Njemačka policija je saopštila da je našla desetine ukradenih remek-djela evropskih slikara kao što su Pikaso, Kandinski, Oto Diks i Maks Bekman, vrijednosti procijenjene na 1,6 miliona eura.

Dvoje kradljivaca, koji su priznali krivicu, za mjesec dana su ukrali 93 djela - slike, litografije i skice - od jednog 81-godišnjeg kolekcionara.

"Kolekcionar je prije oko godinu dana primijetio nestanak dva djela velike vrijednosti, koja su mu u tom periodu vraćena s izložbe u Karlsrueu", navodi se u saopštenju policije Valdshuta, na jugozapadu Njemačke.

Kada je napravio popis umjetnina zbirke koju je čuvao u svom domu, primijetio je da nedostaju desetine radova.

"Policiji nije bilo jasno kako su slike mogle da nestanu bez traga kad nije bilo znakova provale", piše u saopštenju u kojem se dodaje da je među osumnjičenima bila jedna žena iz Kelna.

"Istraga je utvrdila sumnjiva kretanja na bankovnom računu te 45-godišnje žene ukrajinskog porijekla, koja je nekoliko godina prije toga sklopila prijateljstvo s kolekcionarom i nekoliko puta noćila kod njega", navodi se dalje.

Policija nije našla ništa sumnjivo u njenom stanu pa je pažnju usmjerila na njenog supruga, 63-godišnjeg trgovca umjetninama. Na ispitivanju u policiji, u martu, oboje su priznali krađu, poslije čega je nađeno 65 od 93 ukradene umjetnine.

Policija Valdshuta je prenijela agenciji Frans pres da se nikada nije suočila sa pljačkom takvih razmjera i dodala da je čekala da predmet bude proslijeđen tužilaštvu kako bi ga objelodanila.

Bonus video: