Policija čuva "plavu granicu": Jahting prostitucija najteže dokaziva

U nedavnom sudskom procesu za prostituciju, pod nazivom „Afrodita", jedna svjedokinja je priznala da je za samo pet dana bavljenja prostitucijom na jahti zaradila 25.000 eura
190 pregleda 0 komentar(a)
Jahta u Budvi, Foto: Vuk Lajović
Jahta u Budvi, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 22.08.2011. 13:12h

Brojne jahte, jedrilice, gliseri, skuteri u vrelim ljetnjim danima paraju morsko plavetnilo crnogorskog akvatorijuma, a o njihovoj bezbjednosti, ali mogućim prestupima na vodi, brinu patrole granične pomorske policije.

Čuvanje „plave granice", presretanje i kontrola plovila, pomoć pri nezgodama, u traganju i spašavanju, neke su od svakodnevnih aktivnosti pomorske policije, koje od rijeke Bojane do Prevlake ostvaruje sa dva patrolna broda, 14 patrolnih čamaca i dva skutera.

Kako je Crna Gora iz godine u godinu sve popularnija za jahting turizam, tako i za policiju ima više posla prilikom kontrola, koje izvodi samostalno i u saradnji sa Lučkom kapetanijom.

Tako je u protekla tri i po mjeseca, granična pomorska policija sprovela provjere 2.261 osobe i 584 plovila.

Sankcionisano 78 osoba

„Zbog pomorskih prekršaja sankcionisano je ukupno 78 osoba, od kojih je Lučka kapetanija do sada naplatila novčane kazne u ukupnom iznosu od 6.900 eura, dok su privremeno oduzeta 32 plovila", kazao je „Vijestima" rukovodilac Ispostave granične pomorske policije Darko Vasilijević, ističući da u ovoj godini, posebno u turističkoj sezoni nije bilo težih graničnih incidenata.

Otkrivanje krivičnih djela, kao što je šverc droge, oružja, robe, rijetka je pojava sa kojom se susrijeće granična pomorska policija na mora

Stoga je, kako je kazao, granična bezbjednost na dosta visokom nivou. On je objasnio da policija prilikom kontrola uglavnom provjerava vinjete, koje izdaje Lučka kapetanija, dozvole o boravku, upotrebi plovila, liste putnika, lična dokumenta...

Kada se otkrije pomorski prekršaj, kao što je neposjedovanje dozvole o korišćenju plovila ili ukoliko se broj prisutnih na jahtama ili jedrilicama i njihovi lični podaci, razlikuju sa listom putnika, policija odgovorne predaje Lučkoj kapetaniji na dalje postupanje.

Otkrivanje krivičnih djela, kao što je šverc droge, oružja, robe, rijetka je pojava sa kojom se susrijeće granična pomorska policija na mora. Karakterističnija je za Skadarsko jezero.

Prostitucija teško dokaziva

Sve prisutnija elitna prostitucija na jahtama, prema riječima Vasilijevića, krivično je djelo, koje je teško dokazivo, osim u slučajevima ako je dio neke specijalne istrage.

Prilikom rutinskih kontrola, sve i da jahting dame uhvate na djelu sa klijentima, Vasilijević tvrdi da policija ne može doći do njihovog priznanja

U javnosti se u posljednjih nekoliko godina mnogo govori o tome, a upućeni tvrde da je to veoma unosan posao za atraktivne djevojke, koje uglavnom posredstvom pojedinih modeling agencija, a i samostalno dolaze iz Beograda, Podgorice i dragih gradova, kako bi od visokomplatežne klijentele skupo naplatile orgije na vodi.

U nedavnom sudskom procesu za prostituciju, pod nazivom „Afrodita", jedna svjedokinja je priznala da je za samo pet dana bavljenja prostitucijom na jahti zaradila 25.000 eura.

Prilikom rutinskih kontrola, sve i da jahting dame uhvate na djelu sa klijentima, Vasilijević tvrdi da policija ne može doći do njihovog priznanja, koje bi kao takvo bilo jedini dokaz prostitucije.

„Međutim, ukoliko postoji takva sumnja, pokušavamo da im doskočimo na drage načine. Na primjer, imena tih žena ne nalaze se na listama putnika, čije evidencije vodi Lučka kapetanija, zbog čega se korisnici ili vlasnici jahti prekršajno kažnjavaju.

Osim toga, vodimo operativnu evidenciju i popisujemo sva njihova imena, koja bi kasnije mogla biti dio neke veće istrage", tvrdi Vasilijević.

Jedrilicama krijumčare ljude u Italiju

Šef pomorske granične policije ističe veoma dobra saradnju sa kolegama iz Hrvatske, kako u primjeni Protokola o privremenom režimu pri ulasku u Bokokotorski zaliv, tako i u dragim operativnim akcijama.

„Pomno pratimo rentirane jedrilice i jahte, koje stižu iz Hrvatske zbog sumnji da se neke od njih koriste za trgovinu ljudima, preko Hrvatske i Crne Gore do Italije. Sa kolegama iz Hrvatske razmjenjujemo podatke, kada postoje simptomatični slučajevi, kao što je rentiranje, koje se ne plaća avansno, već unaprijed u kesu, maršrata plovidbe i dragi indikatori", kaže Vasitijević, podsjećajući da je minulih godina zabilježeno nekoliko takvih slučajeva.

Četiri udesa na vodi

Pomorske nezgode nijesu nepoznanica za crnogorsku javnost. Najsvježiji primjer je prije nekoliko dana zabilježen u blizini Budve, kada je jedna mlada Ruskinja skuterom udarila u stijenu, ali je prošla bez težih posljedica.

U protekla tri i po mjeseca, pomorska policija je izvela 10 akcija traganja i spašavanja

Međutim, u odnosu na promet plovila, Vasitijević smatra da su takve nezgode dosta rijetke. Prema podacima policije, od 2005. dogodile su se 23 nezgode, u kojima je život izgubilo pet osoba.

U ovoj godini registrovana su četiri udesa na vodi. Prvi se dogodio 12. jula u Ulcinju, kada je skuter udario u kupača, koji je tom prilikom zadobio teške tjelesne povrede. Sedam dana kasnije, u sudara skutera i pedoline u Budvi, jedna osoba je lakše povrijeđena. U Budvi se 4. avgusta desio još jedan sudar skutera i pedoline, u kojem je jedna osoba takođe lakše povrijeđena.

U protekla tri i po mjeseca, pomorska policija je izvela 10 akcija traganja i spašavanja, u kojima je spašeno 12 osoba i tri plovila.

Bonus video: