Forbs objavio listu najbogatijih pisaca

Ove godine na listi nema Dž. K. Roulingg koja je tokom proteklih 12 mjeseci zaradila “samo” pet miliona dolara
76 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.08.2011. 16:04h

Književnik Džejms Paterson najbolje je plaćeni autor svijeta, koji je, kako piše magazin “Forbes”, zaradio 84 miliona dolara za godinu dana.

Na drugom mjestu je kraljica ljubavnih romana Daniela Stil koja je u istom periodu zaradila 35 miliona dolara. “Forbes” je listu sastavio na osnovu podataka o prodaji, ali i anketirajući književne agente, urednike te direktore izdavačkih kuća.

Paterson je samo u protekloj godini objavio 10 romana, što je dio ugovora koji obuhvata 17 knjiga, a navodno je vrijedan 150 miliona dolara.

Taj produktivni autor piše trilere i knjige za tinejdžere. Redovno piše sa saradnicima, a tokom godina oprobao se u različitim popularnim žanrovima - ljubavnim romanima, knjigama za djecu i SF-u, ali bogatstvo su mu donijeli trileri.

Ušao je u Ginisovu knjigu rekorda po broju knjiga koje su ušle na listu“ ”New York Timesa” i po broju prvih mjesta na njoj. Nedavno je u izdanju “Algoritma” i “Jutarnjeg” objavljen roman “Ubice sa razglednice” koji je Paterson napisao u tandemu sa švedskom književnicom Lizom Marklund.

Marklund i Paterson: Pišu o nasilju, seksu i zločinima, a njihove knjige kupilo je više od 200 miliona ljudi

Na trećem mjestu “Forbesove” liste je Stiven King (28 miliona dolara), a slijede Dženet Ivanović (22 miliona) te Stefani Mejer/Rik Riordan (21 milion).

Ove godine na listi nema Dž. K. Roulingg koja je tokom proteklih 12 mjeseci zaradila “samo” pet miliona dolara.

Bonus video: