Solženjicinov opus svima dostupan preko interneta

Tolstoj bi bio presrećan da je imao takvu pogodnost od neprocenjivog značaja kao što je sopstveni internet portal
252 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.08.2011. 15:50h

Opus velikog ruskog pisca Aleksandra Solženjicina, dobitnika Nobelove nagrade za književnost, disidenta i borca za ljudska prava, dostupan je na internetu za besplatno preuzimanje u PDF formatu, i to u poslednjoj piščevoj redakciji.

Solženjicinov sajt, u poređenju sa raskošnim sajtovima nekih savremenih literata, koji više liče na neke elektronske salone nego na portale, poražava skromnošću, ali i zadivljuje praktičnošću, piše seecult..

Otvara se preko male crno/bele fotografije iz Vermonta, a potom slijedi obraćanje piščeve udovice, koje podstiče na razmišljanje: “Naš glavni cilj je da predstavimo dela A.I. Solženjcina najpotpunije i najtačnije što je moguće.

Tekstovi se postavljaju u poslednjoj redakciji koju je sam pisac za života izvršio... Te i takve tekstove mi ćemo objavljivati u 30 tomova njegovih Sabranih dela koje izdajemo zajedno sa izdavačkom kućom ‘Vreme’, počevši od 2006. Sada mi postavljamo na sajt sve tomove sabranih dela koji su štampani do današnjeg dana i sukcesivno kako se budu pojavljivala kod izdavača stalno ćemo popunjavati sajt u razdelu ‘Dela’.

Odlučili smo da sve tomove sabranih dela na sajtu postavljamo u formatu PDF, pošto baš taj format omogućava da se dostignu najbolji kvaliteti elektronskih izdanja knjižnih stranica i preduprede eventualni gubici u tekstovima. Neke pak, tekstove pripremljene za štampu, ali koji još nisu ušli u sastav Sabranih dela, predstavićemno na sajtu i drugim formatima”, napisala je Natalija Solženjicin.

U vrijeme žestoke borbe sa elekronskom piraterijom koja uzima sve više maha u oblasti književnosti, ovaj primjer je zadivljujući.

Tolstojev san o dostupnosti knjiga svima bez izuzetka i “slobodnoj krađi”

Može se konstatovati da je, pak, sajt Složenjicina (čiji je zvanični naziv: Kulturno-prosvetni internet portal “Aleksandr Isaijevič Solženjicin”), korišćenjem najnovijih elektronskih dostignuća, uspio da riješi ogromni problem zbog kojeg je toliko lupao glavom Lav Nikolajevič Tolstoj: šta učiniti da bi tvoja djela postala dostupna svima bez izuzetka, to jest, da bi mogli slobodno “krasti knjige”.

Tolstoj bi, u to nema nikakve sumnje, bio presrećan da je imao takvu pogodnost od neprocenjivog značaja kao što je sopstveni internet portal.

Bonus video: