Pet sati borbe sa vatrom u petrovačkom kraju

Nošeni jakim, na momente orkanskim udarima vjetra, vetreni jezici su gutali sve pred sobom. Požar je u jendom trenutku bio gotovo van kontrole
0 komentar(a)
petrovac, Foto: Arhiva Vijesti
petrovac, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 21.08.2011. 09:05h

Kompletno ljudstvo budvanske Službe zaštite i spasavanja uspjelo je da nakon petočasovne borbe sa vatrenom stihijom oko šest sati ujutro spriječi širenje požara ka naseljenom dijelu Petrovca.

Nošeni jakim, na momente orkanskim udarima vjetra, vetreni jezici su gutali sve pred sobom i, prema riječima načelnika budvanskih i petrovačkih vatrogasaca Zdravka Šljukića, požar je u jendom trenutku bio gotovo van kontrole i zahvatio cijelo brdo iznad Petrovca ka naselju Medigovići.

"Nakon gotovo serije požara, u Buljaričkom polju, gdje su naše ekipe tokom noći bukvalno intervenisale četiri puta, oko jedan sat iza ponoći, dojavljeno je da je vatra izbila na središnjem dijelu brda u Medigovićima. Nepristupačan teren i jak vjetar učinili su svoje, da se požar vrlo brzo proširi. Pretpostvaljamo da je uzrok požara varničenje na niskonponskoj mreži, koje je uslovilo pojavu vatre", kazao je za "Vijesti" Šljukić, čije se kompletno ljudstvo nalazi i dalje na terenu.

Nakon gotovo serije požara, u Buljaričkom polju, gdje su naše ekipe tokom noći bukvalno intervenisale četiri puta, oko jedan sat iza ponoći, dojavljeno je da je vatra izbila na središnjem dijelu brda u Medigovićima

"Požar se bukvalno približio na prag kuće u Medigovićima, i prisebnošću naših pripadnika i njihovom brzom intervencijom vatra je ugašena. Kako se požar brzo širio, morali smo brzo da djelujemo, jer je bilo bojazni da se prenese preko magistrale i spusti ka Petrovcu. Slike požara su bile više nego stravične, jer gledate vatrenu stihiju koja se širi na sve strane", kazao je Šljukić i dodao da je počela da vlada panika među stanovništvom.

Nepristupačan teren pogoduje širenju vatre

On je naglasio da su i ovoga puta nakon meteroloških prognoza da će biti vjetrovita noć, organizovali dežuirne ekipe na četiri mjesta, u Markovićima, Rafailovićima, Reževićima i Svetom Stefanu.

"Uprkos svemu tome, nepristupačan teren bio je osnovni razlog što se požar brzo proširio. Uspjeli smo da ga pred jutro lokalizujemo i trenutno samo kulja dim na rubnim djelovima", kazao je Šljukić.

On je naglasio da i dalje su svi na terenu iako su svi proveli jednu neprospavanu noć.

Bonus video: