U Italiji se razvode samo bogati

Najveći broj Italijana odlazi u Rumuniju gdje ih razvod košta 3500 eura, a gotov je za oko sedam mjeseci
337 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.08.2011. 15:57h

Oko 8000 talijanskih parova u posljednjih pet godina odlučilo je da se razvede u nekoj drugoj zemlji članici Evropske unije, jer im u njihovoj domovini za okončanje razvoda treba najmanje četiri godine.

Prema italijanskom zakonu, par mora najmanje tri godine da živi odvojeno prije nego što uopšte pokrene brakorazvodni postupak.

Onima koji razvod žele zbog nove veze i koji žele da se ponovo ožene ili udaju, takve odredbe posebno otežavaju život. Zbog toga imućniji Italijani koriste zakone Evropske unije, po kojoj države članice priznaju razvod svojih državljana obavljen u nekoj drugoj zemlji EU, pod uslovom da razvedeni par ima prijavljeno boravište u toj stranoj državi.

Siromašni se ne razvode

Osnovane su i posebne agencije za “ekspres razvode” koje organizuju prijavu boravišta u nekoj drugoj zemlji, odrade razvod i prijave to italijanskom sudu, koji ga verifikuje.

Najveći broj Italijana, kako piše La Republika, odlazi u Rumuniju, gdje ih, s troškovima agencije, takav razvod košta oko 3500 eura, a gotov je za najmanje sedam mjeseci. Naime, sve zemlje traže da prije pokretanja razvoda par bude najmanje šest mjeseci prijavljen u toj zemlji.

Dok Španija, u kojoj takav razvod košta 5000 eura, i Velika Britanija, u kojoj treba izdvojiti 7000 eura, imaju strogu politiku oko izdavanja boravišta stranim državljanima, u Rumuniji su provjere minimalne.

Dovoljno je da par jednom dođe u Rumuniju i zatraži boravište. Nakon šest mjeseci predstavnik agencije u njihovo ime pokreće sporazumni razvod braka , a par se još jednom mora pojaviti na raspravi. Razvod je nakon toga zaključen.

Naravno, radi se gotovo uvijek o neproblematičnim, sporazumnim razvodima braka bez djece, a mogu ih priuštiti samo bogatiji građani.

I za talijanski standard to je prilična svota novca. Manje imućni Italijani jednostavno se ne razvode.

Italija ima jednu od najmanjih stopa razvoda u Evropi, iako i kod njih broj razvoda raste, a sve su glasniji zahtjevi za liberalizacijom porodičnog zakonodavstva.

Tokom 1993. godine Italija je tako imala 0,4 razvoda na 1000 stanovnika, a danas je ta stopa 0,9. Konkretno, 1993. godine u Italiji se razvelo 23.877 parova, a 2009. godine 54.456 parova.

Ukoliko Crna Gora ikada postane članica Evropske Unije, uz malo prilagođavanje zakona u oblasti porodičnog prava, ovo bi bila dodatna šansa za razvoj turizma.

Bonus video: