Pješčić: U Kampu 2 na Koniku se pale gume koje stvaraju kancerogeni dim

Mještani Gornjih i Donjih Mrka zabrinuti da se vatra ne približi njihovim domovima, kako su kazali dežuraju, i danju i noću
92 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.08.2011. 16:31h

Požar u Gornjim i Donjim Mrkama ,koji Vatrogasna služba već dva dana pokušava da lokalizuje, zbog promijene pravca vjetra, oko podneva, zahvatio je i selo Zavala.

Komandir Službe zaštite i spasavanja Radomir Pješčić kazao je za “Vijesti” da na tom lokalitetu u gašenju učestvuju tri vatrogasna vozila sa petnaest vatrogasaca, te da im pomoć pružaju i iz JP Čistoća.

“ Gašenje brojnih požara koji su osim u Gornjim i Donjim Mrkama, između ostalog, izbili i u selima Blizni i Zavala, potom Botunu, na više lokaliteta u Zeti, Izbjegličkim kampovima na Koniku, te na Marezi, u blizini nekadašnjeg ribnjaka ,znatno otežava jak vjetar, koji duva tokom čitavog jutra”, kazao je Pješčić.

Ističući da su u gašenju nepristupačnih terena, do 11 sati, učestvovali i avioni ,on je naveo da je zbog jačine vjetra, njihovo djelovanje odloženo, te da će ukoliko bude neophodno, u popodnevnim satima oni opet poletjeti.

“Avioni su jutros, zbog jačine vjetra, lijeteli uz veliki rizik.Osim toga pri izuzetno visokim temperturama, kakve su danas, efekat gašenje vatre pomoću njih je mali”, obijasnio je Pješčić.

Prema njegovim riječima, požar koji je zahvatio djelove pristupačnog i nepristupačnog terena okolnih sela stambeni objektima, za sada ne prijeti.

"Preventiva u predsezoni nije urađena tako da imamo strašno zapuštena sela gdje trava nije odavno košena i nalazi se neposrednu uz pojedine kuće, što samo po sebi prestavlja veliki rizik za izbijanje požara", rekao je on.

Kancerogen dim u Kampu 2

Pješčić je istakao da veliki problem predstavlja i paljenje atomobilskih guma, što se redovno dešava u Izbjegličkim kampovima na Koniku, poput požara koji je jutros izbio u Kampu 2.

“Prilikom paljenja guma stvara se ogroman dim koji je ne samo neprijatan za stanovništvo, već i kancerogen. Crni oblak dima koji kulja skoro svako veče posebno ugrožava stanovništvo Konika i Starog aeorodroma”, kazao je Pješčić.

Mještani Gornjih i Donjih Mrka zabrinuti da se vatra ne približi njihovim domovima, kako su kazali dežuraju, i danju i noću.

“Strah nas je od vatre, ali ona izbije skoro svake godine u ovo doba, te već imamo iskustva da pomognemo pri gašenju”, kazao je jedan od mještana Bioča.

Angažovanjem Vatrogasne službe, kako je on kazao, zadovoljan je i dodao da im u mnogome pomažu mještani, koji se najviše plaše za svoje kuće, dok za šumama koje su izgorjele mogu samo da žale.

Iz Službe zaštite i spasavanja uvjeravaju da su vatrogasci pripravni za eventualno nove požare koji bi mogli da se pojave i narednih dana, kada su najavljene rekordne temperature vazduha.

Bonus video: