Liječenje neplodnosti: Naučnici otkrili tajnu vezivanja spermatozoida i jajne ćelije

WHO procjenjuje da se sa problemima neplodnosti suočava do 15 odsto parova u reproduktivnoj dobi širom svijeta
281 pregleda 0 komentar(a)
spermatozoid, jajna ćelija, oplodnja, Foto: Shutterstock.com
spermatozoid, jajna ćelija, oplodnja, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 20.08.2011. 13:11h

Međunarodni tim naučnika je otkrio tačan način na koji se spermatozoidi vezuju za jajnu ćeliju čime počinje proces oplodnje, a njihovo otkriće bi moglo da otvori put za novie metode liječenja neplodnosti, objavio je časopis Science.

Naučnici su utvrdili da određena vrsta molekula šećera čini spoljni omotač jajne ćelije ljepljivim što pomaže vezanje te ćelije i spermatozoida.

"Detalji koje smo otkrili pomažu da se premosti veliki jaz u našim saznanjima o plodnosti i nadamo se da će pomoći mnogima koji ne mogu da začnu", kaže Ana Del sa Kraljevskog univerziteta u Londonu koja je radila na istraživanju sa naučnicima iz Misurija, Hong Konga i Tajvana.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) procjenjuje da se sa problemima neplodnosti suočava do 15 odsto parova u reproduktivnoj dobi širom svijeta, a skoro svaki sedmi par u Britaniji ima problema sa začećem iz različitih razloga od kojih mnoge medicina još ne može da objasni.

Naučnici već znaju da se "prepoznavanje" spermatozoida i jajne ćelije odvija tako da proteini sa glave spermatozoida dođu do specifičnih šećera na spoljno omotaču jajašca. Jednom kad dođe do povezivanja, spoljni omotači jajne ćelije i spermatozoida se vežu prije nego se sjedine i spermatozoid tada "preda" svoj DNA jajnoj ćeliji, što predstavlja čin oplodnje.

U istraživanju koje je objavio Science, korištena je visokoosjetljiva tehnologija kojom je procjenjivano koje su molekule ključne u procesu povezivanja. Utvrđeno je da je to šećerni niz poznat kao SLeX. Kako bi potvrdili rezultate istraživači su potom koristili spoljne omotače neoplođenih odumrlih jajnih ćelija.

Bonus video: