Četiri smrtna slučaja u EPCG od početka godine, uvijek zakaže ljudski faktor

EPCG: U potpunosti poštujemo odredbe koje proističu iz propisa i Zakona o zaštiti na radu, bezbjednost radnika je prioritet kompanije, ali uvijek postoji rizik od incidenta
161 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.08.2011. 07:27h

Pogibija četrdesettrogodišnjeg Želimira Kostića na trafo-stanici u blizini cjevovoda HE “Perućica”, koji je bio državljanin BiH i zaposlen u preduzeću “Safir, je treći slučaj stradanja na postrojenjima Elektroprivrede za nešto više od mjesec dana.

Tokom 2011. evidentrirane su četiri pogibije i 24 povrede na radu na postrojenjima EPCG Za vrijeme održavanja Sportskih radničkih igara EPCG jedan radnik se utopio.

Prošle godine bilo je 60 povreda na radu i dva smrtna slučaja. Istrage su pokazale da je u većini slučajeva odgovoran ljudski faktor. Iz Elektroprivrede su „Vijestima“ saopštili da u potpunosti poštuju odredbe koje proističu iz propisa i Zakona o zaštiti na radu, da je bezbjednost radnika prioritet kompanije, ali da uvijek postoji rizik od incidenta.

"EPCG kroz striktnu primjenu propisa i Zakona o zaštiti na radu svojim zaposlenim obezbjeđuje visok nivo bezbjednosti. Naši elektromonteri i električari su stručno osposobljeni i adekvatno opremeljeni za rad i u najekstremnijim uslovima ali, s obzirom na prirodu djelatnosti, uvijek postoji rizik od incidenta”, saopštili su iz Direkcije za odnose sa javnošću.

Pravila se poštuju

Elektroprivreda, koja spada u najbrojnije kompanije u Crnoj Gori, zapošljava 2.700 radnika koji su raspoređeni u 16 crnogorskih opština. S obzirom na osnovnu djelatnost, koja po svojoj prirodi sa sobom nosi rizik, kao i dužinu i razuđenost elektromreže, iz EPCG ističu da striktno primjenjuju mjere koje proističu iz propisa i Zakona o zaštiti na radu.

Kako su u dva posljednja slučaja, ne računajući Kostića čija firma je bila angažovana na antikorozivnim radovima u HE “Perućica”, poginuli bili radnici Elektrogradnje, iz EPCG istuču da ta organizaciona cjelina ima usvojen “Akt o procjeni rizika”, “I Normativ sredstava i opreme lične zaštite na radu”, “II Pregled sredstava i opreme lične zaštite na radu”, kao i “Program osposobljavanja zaposlenih za bezbjedan rad”.

„Svi zaposleni u Elektrogradnji, bilo da su angažovani na neodređeno ili određeno vrijeme, su osposobljeni za bezbjedan rad, a svi koji su raspoređeni na radna mjesta sa posebnim uslovima rada, poput elektromontera, vozača, bravara..., prolaze periodične ljekarske preglede koji se kod nas obavljaju početkom poslovne godine. Svima zaposlenima kojima prema “I Normativu sredstava i opreme lične zaštite na radu“ i „II Pregledu sredstava i opreme lične zaštite na radu“ sljeduje lična zaštitna oprema, ista se redovno i izdaje. Sva kolektivna sredstva zaštite na radu su pregledana i za njih posjedujemo Stručne nalaze o bezbjednosti za rad“, tvrde u EPCG.

Iz Elektroprivrede su istakli da dosljedno i u potpunosti poštuju stavke Opšteg kolektivnog ugovora i shodno istom isplaćuju naknadu porodicama povrijeđenih i smrtno stradalih radnika.

Mali broj incidenata zbog neispravnosti mreže ili opreme

Iz EPCG ističu da su zadovoljni stanjem elektrodistributivne mreže i da se mali broj incidenata dogodio zbog tehničke neispravnosti mreže ili opreme. “Stanjem elektrodistributivne mreže smo relativno zadovoljni, a svjesni smo da je potrebno još dosta uložiti u njeno unapređenje.

Pa ipak, istrage pokazuju da je tek neznatan broj incidenata prouzrokovan tehničkom neispravnošću mreže ili opreme, odnosno kvalitet mreže ne može ugroziti bezbjednost ukoliko se strogo poštuju procedure i odredbe koje proističu iz propisa i Zakona o zaštiti na radu”, stoji u odgovoru koje je EPCG proslijedila “Vijestima”.

Ko je sve stradao na zadatku

Pored Kostića ove godine živote su izgubili Danilo Jevrić, Vladimir Marković, Miroslav Popović i Veselin Mijatović. Beranac Danilo Jevrić (26) poginuo je od strujnog udara 8. avgusta u mjestu Rudo brdo, u opštini Andrijevica, dok je radio na dalekovodu od 10kV, dok je njegov vršnjak Vladimir Marković iz Podgorice poginuo 14. juna prilikom intervencije na dalekovodu od Kolašina ka Bjelasici.

Miroslav Popović (54) je poginuo 11. januara dok je obavljao intervenciju u postrojenju male hidroelektrane Rijeka Mušovića kod Kolašina.

Veselin Mijatović (38) iz Pljevalja utopio se 8. juna na ulcinjskoj Velikoj plaži za vrijeme održavanja Sportskih radničkih igara EPCG, koje su nakon nesreće prekinute.

Bonus video: