Lijek neophodan za održavanje trudnoće buduće majke ne mogu podići na recept

\'Utrogestan\' je hormon progesteron koji se propisuje prilikom održavanja rizičnih trudnoća i uopšte kod problematičnih trudnoća
1874 pregleda 0 komentar(a)
trudnica, Foto: Shutterstock.com
trudnica, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 20.08.2011. 07:13h

Lijek “utrogestan” namijenjen trudnicama prilikom održavanja trudnoće, koji izabrani ginekolozi najčešće propisuju kao terapiju, ne nalazi se na pozitivnoj listi lijekova koji se izdaju na teret sredstava Fonda za zdravstveno osiguranje.

Tako su buduće majke prinuđene da taj lijek kupuju u privatnim apotekama, gdje kutija od 20 tableta, koja u većini slučajeva ne traje duže od četiri dana, košta oko osam eura.

„'Utrogestan', koliko sam razumijela ljekare, trudnicama se propisuje i na prvi znak potencijalne opasnosti u početku trudnoće. Iz iskustva drugih trudnica primjećujem da je veoma zastupljen u terapiji, neke ga koriste samo u prva četiri mjeseca, a pojedine trudnice i tokom cijele trudnoće. Adekvatne ili barem podjednako dobre alternative za njega nema, izuzev injekcija progesterona koje se primjenjuju rjeđe ili čak ujedno są 'utrogestanom'”, ispričala je svoje iskustvo za „Vijesti” Podgoričanka, koja očekuje bebu.

'Utrogestan', koliko sam razumijela ljekare, trudnicama se propisuje i na prvi znak potencijalne opasnosti u početku trudnoće

Da bi se 'utrogestan', s obzirom da je neophodan u terapiji, morao naći na pozitivnoj listi Fonda smatra i izabrani ginekolog Doma zdravlja dr Milovan Jovanović.

„'Utrogestan' je hormon progesteron koji se propisuje prilikom održavanja rizičnih trudnoća i uopšte kod problematičnih trudnoća. To je, zapravo, najčešće propisivana terapija kod pacijentkinja, kod kojih postoje simptomi prijetećih pobačaja”, objašnjava za „Vijesti” dr Jovanović.

Progesteron injekcije koje se izdaju na recept, kako je naveo Jovanović, propisuju se kod pacijentkinja sa blažim simptomima, a nerijetko se koriste i ujedno uz lijek.

Nema refundacije

Iz Fonda za zdravstvo ne mogu obećati da će se 'utrogestan' naći na revidiranoj listi ljekova čije je formiranje u toku, ali uvjeravaju da će se status tog lijeka „svakako naći pred Komisijom za revidiranje pozitivne liste”. Takođe, kako se lijek ne nalazi na pozitivnoj listi, iz Fonda objašnjavaju, da ga nije moguće ni refundirati.

„Na teret Fonda izdaje se progesteron depo injekcioni rastvor, koji se koristi kod habitualnog ili prijetećeg abortusa i kao hormonska supstituciona terapija”, kazali su iz te ustanove.

Takođe, naglašavaju da su izabrani doktori obavezni da se pridržavaju istaknutih oznaka prilikom propisivanja terapije, kao i Pravilnika o bližim uslovima i načinu ostvarivanja prava iz zdravstvenog osiguranja, ali da ujedno imaju pravo da pored lijekova są pozitivne liste, predlože i one druge, za koje ocijene da su neophodni u terapiji pacijenta.

Progesterona nema već mjesec

U podgoričkom Domu zdravlja injekcije progesteron nema oko mjesec dana. To potrvđuje i dr Jovanović, ističući da iako nije upoznat sa razlogom, ona je često deficitarna.

„Progesterona izvjesno vrijeme bude, pa ga onda nema određeno vrijeme, pretpostavljam da je problem u nabavci”, objašnjava dr Jovanović. Međutim, u Montefarmu tvrde suprotno, da progesterona ima u dovoljnim količinama.

„Tačno je da te injekcije nije bilo određeni period, ali sada ga imamo u dovoljnim količinama, a zašto ga nema u Domu zdravlja, nijesmo upoznati”, odgovorili su iz Montefarma.

Bonus video: