Nova otkrića naučnika: Ekstazijem protiv leukemije

Naučnici su, u saradnji sa Univerzitetom Zapadne Australije, uspjeli napraviti hemijski re-inženjering na ekstaziju, tako što su neke atome zamijenili novima
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.08.2011. 19:59h

Modifikovani ekstazi bi jednoga dana mogao imati važnu ulogu u borbi protiv pojedinih tipova raka krvi, tvrde naučnici.

Odranije je bilo poznato da pomenuta droga može ubiti neke kancerogene ćelije, ali su naučnici sada sto puta povećali njenu efikasnost, prenio je BBC.

Njihove ranije studije su pokazale da ćelije leukemije, limfoma i mijeloma mogu biti ubijene, ali će proći najmanje deset godina do odobravaja pomenutog „lijeka“ za opštu upotrebu.

Tim istraživača sa Univeziteta u Brimingemu je 2006. saopštio da ekstazi i anti-depresivi poput „prozaka” posjeduju potencijal da zaustave rast kancerogenih ćelija.

Jedna varijanta je povećala efikasnost u borbi protiv ćelija raka za 100 puta

Problem je što su za to ranije bile potrebne tolike količine droge da bi definitivno bile smrtonosne za čovjeka.

Naučnici su, u saradnji sa Univerzitetom Zapadne Australije, uspjeli napraviti hemijski re-inženjering na ekstaziju, tako što su neke atome zamijenili novima.

Jedna varijanta je povećala efikasnost u borbi protiv ćelija raka za 100 puta. Ukoliko je 100g nemodifikovanog ekstazija bilo potrebno da bi se dobio željeni efekat, onda je potreban samo jedan gram modifikovanog ekstazija da bi se sada postigao isti efekat.

Uklonili 100% malignih ćelija

Osim toga, naučnici tvrde da su i smanjili negativne učinke ekstazija na mozak.

Profesor Džon Gordon sa Univeziteta u Birmingemu je za BBC rekao: „Protiv tumora, naročito leukemije, limfoma i mijeloma, na kojima smo testirali ovaj novi sastav, u pojedinim slučajevima smo uklonili 100% malignih ćelija“.

Istraživanje je demonstrirano samo u test-epruvetama

„Doduše, sve je zasad testirano samo u epruveti, ali svejedno je riječ o uzbudljivom napretku“.

Istraživači smatraju da pomenuti narkotik privlači masnoća u membranama kancerogenih ćelija. On ćelije čini „sunđerastijim“, što može dovesti do pucanja membrane i umiranja ćelije.

Međutim, doktori neće u bliskoj budućnosti početi da propisuju modifikovani ekstazi pacijentima sa tumorom.

Istraživanje je demonstrirano samo u test-epruvetama. Hipotezu prvo treba testirati na životinjama, pa tek onda na ljudima.

Hemičari u Velikoj Britaniji i Australiji će prvo pokušati da dodatno poboljšaju performanse modifikovanog ekstazija, jer smatraju da on može biti čak i još učinkovitiji.

Bonus video: