Ne unosite dovoljno kalijuma? Posljedice mogu biti kobne...

Osobe koje jedu veće količine voća, povrća i mliječnih proizvoda bogatih kalijumom su izložene manjoj opasnosti od šloga, nego one koje ne konzumiraju dovoljno tog minerala.
55 pregleda 1 komentar(a)
kalijum, Foto: Www.shutterstock.com
kalijum, Foto: Www.shutterstock.com
Ažurirano: 19.08.2011. 09:45h

To poručuju švedski stručnjaci s Instituta Karolinska u Stokholmu.

Do tog zaključka su došli analizom deset međunarodnih studija, kojima je obuhvaćeno preko 200.000 sredovječnih i starijih osoba.Ustanovljeno je da s unosom svakih 1.000 miligrama više kalijuma dnevno, rizik od šloga u narednih pet do četrnaest godina opada za 11 odsto.

Hrana bogata kalijumom je u principu ona koja se i inače smatra zdravom - mahunarke, razno voće i povrće, kao i mliječni proizvodi s malim sadržajem masti, što je još jedan razlog da se više konzumira, napominje vođa istraživanja Suzana Larsom.

Kalijum je elektrolit, potreban da bi se održala ravnotreža fluida u organizmu, a od uticaja je i na funkciju nerava i mišića, kao i na regulisanje krvnog pritiska.

Kalijum se u stvari dovodi u vezu sa smanjenim rizikom od ishemičkog šloga, izazvanog blokadom neke arterije koja hrani mozak.

Ovakva vrsta šloga je i najčešća - na nju otpada 80 odsto slučajeva.

S druge strane, konzumiranje kalijuma iz zasad nepoznatih razloga nije od uticaja na rjeđu vrstu šloga - hemoragični moždani udar, koji karakteriše krvarenje u mozgu.

Kalijum, inače, ublažava dejstvo suvišnog natrijuma na organizam, pomažući da se iz njega izluči višak tečnosti i tako povoljno djelujući na krvni pritisak.

Zato je kombinacija pretjeranog unosa natrijuma i premalog unosa kalijuma naročiti štetna, ističu švedski stručnjaci.

Bonus video: