Polne razlike u šou-biznisu: I u Holivudu žene slabije plaćene

Sandra Bulok je na prošloj listi imala 56 miliona zahvaljujući ulogama u ostvarenjima Vjeridba i Mrtav ugao
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.08.2011. 12:13h

Lista holivudskih zvijezda sa najvećom zaradom koju je nedavno sastavio časopis Forbes, ukazuje na razlike među polovima, piše Giardian.

Anđelina Džoli je tako najplaćenija glumica, ali za Leonardom Dikaprijom zaostaje čitavih 47 miliona dolara. O čemu se radi?

Zarade holivudskih zvijezda uvijek su bile astronomske, ali bilo da ih ocjenjujete po količini novca na bankovnom računu ili po talentu, izvjesno je da su muškarci konstantno moćniji u ovoj industriji. I ne samo to, već isti drže primat - godinu za godinom Džoni Dep, Leonardo Dikaprio i Vil Smit se pojavljuju u vrhovima Forbsovih lista najplaćenijih.

Ove godine Leo je kralj svijeta. Za njega je 2010. bila veoma uspješna (Forbesovo istraživanje pokriva period od maja 2010. do maja 2011), sa filmovima Zatvoreno ostrvo i Početak koji su na kino-blagajnama inkasirali ukupno 1,2 milijarde dolara, donoseći glumcu čitavih 77 miliona.

Dep (50 miliona) i Smit (36 miliona) takođe nisu loše prošli. Čak je i holivudski veteran Tom Henks, čiji je posljednji film Leri Kraun podbacio u bioskopima, zaradio pristojnu platu.

Sara Džesika Parker

Henksov profit izgleda mali u odnos na Dikaprijov, ali njegovih 35 su za pet miliona veći od honorara Anđeline Džoli i Sare Džesike Parker, koje su izjednačene na vrhu liste najplaćenijih glumica.

Ništa novo, glumice u Holivudu su uvijek daleko iza svojih muških kolega. A i kada se primaknu njihovim zaradama, to ne traje dugo - Sandra Bulok je na prošloj listi imala 56 miliona zahvaljujući ulogama u ostvarenjima Vjeridba i Mrtav ugao, ali je ove godine njena zarada pala na svega 15 miliona.

Sandra Bulok

Muškarci igraju u visokobudžetnim projektima koji su najuspješniji na kino-blagajnama. Žene se sa njima ne mogu takmičiti jer ne dobijaju iste uloge. One nisu zvijezde Pirata sa Kariba ili Početka, one su tu za ukras: djevojke ili prijateljice.

Mnoge glumice prinuđene da svoje brendove grade iza ekrana jer tamo leži potencijal njihove buduće zarade

U Holivudu, žene što su starije to manje zarađuju. Harison Ford još dobija 20 miliona za svoje angažmane. Ako Kauboji i vanzemaljci budu na nivou njegovih prethodnih ostvarenja vratiće se na Forbesovu listu sljedeće godine. Sa druge strane nema 69-godišnje glumice koja se dobiti 20 miliona za film.

Sigurni Viver (63) bi voljela da sa Osmim putnikom dobije još jedan hit, ali, kao što je i sama nedavno kazala, to se vjerovatno neće dogoditi: "Samo zbog stanja u šou-biznisu danas".

Zato su glumice prinuđene da svoje brendove grade iza ekrana jer tamo leži potencijal njihove buduće zarade. Sara Džesika Parker i dalje dobija novac kao producent Seksa i grada. Takođe, ima linije odjeće i parfema. I Dženifer Aniston je veliki brend van svog filmskog rada.

Dženifer Aniston

Džoli je jedina žena koja može ugroziti ovaj trend. Pojavljuje se u akcionim filmovima, pa joj je i plata kao momku. A to može uliti nadu zvijezdama novih ženama naklonjenih franšiza.

Kristen Stjuart (Sumrak saga), Runi Mara (Djevojka sa tetovažom zmaja) i Dženifer Lorens (Igre gladi) su vezane za franšize koje donose mnogo novca i to bi trebalo da pogura i njihove prihode. Ipak, teško da će ikada stići Dikaprija, ali makar se mogu potruditi da smanje razmak.

Bonus video: