Vozač iz Podgorice „pao” sa 10 tona neocarinjene robe

Prema rečima Popovića, vrijednost zaplijenjene robe sa vozilom je oko 150.000 eura
0 komentar(a)
kamion, Foto: Vmt.cz
kamion, Foto: Vmt.cz
Ažurirano: 18.08.2011. 19:39h

Uprava carina Srbije presjekla je na graničnom prelazu Gostun prema Crnoj Gori lanac krijumčarenja razne robe. Poslije višednevne akcije zaplijenjen je kamion podgoričke registracije sa oko 10 tona neocarinjene robe, javio je RTS.

Načelnik odeljenja za obaveštajne poslove Uprave carina Srbije Željko Popović izjavio je da je u kamionu, koji je bio izvozno ocarinjen u Beogradu, mimo ocarinjene, pronađeno još oko sedam tona tekstilne robe porijeklom iz Turske i Kine, 250 kilograma mlijeka u prahu, više od 800 litara alkoholnog pića, kao i igračke i građevinski materijal.

Roba čije je krijumčarenje pokušano pronađena je u prostoru u kamionu u kome je trebalo da se nalaze ocarinjeni sanitarni elementi. “Kamion je bio zatvoren carinskim obilježjima”, istakao je Popović i dodao da to znači da je vozač morao svjesno da skine ili carinske plombe ili neki dio sa kamiona kako bi mogao da smjesti robu koju je želeo da krijumčari.

Prema rečima Popovića, vrijednost zaplijenjene robe sa vozilom je oko 150.000 eura.

Uprava carina je do informacije o ovom pokušaju krijumčarenja došla preko otvorene telefonske linije (064/732). Popović je dodao da je ta linija otvorena svakog dana 24 sata i da je poziv besplatan. “Podnošenjem prekršajne prijave protiv vozača, koji je državljanin Crne Gore, neće biti završen slučaj”, dodao je Popović.

"Istraga će biti nastavljena radi utvrđivanja porijekla robe iz inostranstva, koja je pronađena u kamionu, a kako bi se utvrdilo kojim kanalima je stigla na teritoriju Srbije", rekao je načelnik.

On je kazao da sva roba koja bi ušla mimo legalnog toka na teritoriju Crne Gore ne bi podlegla plaćanju carine i poreza ni u Crnoj Gori. Popović je rekao i da je saradnja sa carinskim organima Crne Gore dobra i dvosmjerna.

Bonus video: