TADA I SADA

Položaj katoličke, pravoslavne i islamske zajednice onda i sada

„Poštena inteligencija može sa mnom a za nepoštenu inteligenciju nema mjesta“- Tito
74 pregleda 0 komentar(a)
tada i sada, Foto: TV Vijesti screenshot
tada i sada, Foto: TV Vijesti screenshot
Ažurirano: 17.04.2018. 12:58h

U novoj epizodi pričamo o ljudskim pravima u sistemu zvanom socijalizam u kom je vladala komunistička partija.

Šef svega, države, armije i partije Josip Broz sprovodio je stari princip komunizma: Ja i radnička klasa.

Demokratija i slobode su se odnosile na položaj čovjeka u materijalnoj proizvodnji. „Poštena inteligencija može sa mnom a za nepoštenu inteligenciju nema mjesta“- govorio je Tito.

Strogo Jednoumlje, koje se sprovodilo i u samoj komunističkoj partiji, strogo je kažnjavalo disidente, dužim zatvorskim kaznama nego u Poljskoj ili Čehoslovačkoj. A to se nastavilo i nakon Tita. O tome nam pričaju predsjednik Društva političkih zatvorenika, bivši politički zatvorenici, bivši ministar pravosuđa.

Biće riječi i o položaju katoličke, pravoslavne i islamske zajednice onda i sada. Nešto više o tome će nam reći predstavnici ove tri zajednice.

Tema koja je bila aktuelna tada a i sada jeste homoseksualnost i kako se tadašnji sistem nosio sa tim, te koje su to kazne bile sprovođene.

Ne propustite još jednu veoma interesantnu epizodu serijala Tada i sada, koja će vam omogućiti da dođete do novih saznanja o gorućim pitanjima tada i sada, šta je bilo bolje, je li se i šta se možda promijenilo za sve ove godine.

Tada i Sada gledajte na televiziji Vijesti radnim danima od 16.55h