Završen uviđaj na Ćemovskom polju - uništeno blizu 800 auta 130 motora i kamioni

Vlasnici uništenih automobila imaće pravo da, uz zapisnik koji će uskoro dobiti od policije, pokrenu privatne tužbe za naknadu štete
70 pregleda 0 komentar(a)
požar Zetatrans, Foto: Savo Prelević
požar Zetatrans, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.08.2011. 08:21h

Inspektori podgoričke kriminalističke policije završili su višednevni uviđaj na Ćemovskom polju, gdje je prošlog četvrtka u požaru izgorjelo na stotine privremeno ili trajno oduzetih automobila.

Policija je tom prilikom konstatovala da je vatrena stihija na tri parcele, koje je koristila Uprava policije, progutala blizu 800 automobila, nekoliko kamiona i oko 130 motocikala.

Automobile je uglavnom oduzimao Sektor kriminalističke policije, podgorička Područna jedinica, Granična policija, druge područne jedinice i ispostave, Uprava carina, a neki su zadržavani zbog vještačenja u Forenzičkom centra

"Vijestima" je ranije rečeno iz policije da se pretpostavlja da je spornim placevima bilo parkirano više od 1.000 automobila, od kojih je veći dio izgorio.

U najvećem broju, riječ je o trajno oduzetim vozilima po raznim osnovama, što se sprovodilo dugi niz godina, odnosno o - ukradenim automobilima, vozilima oduzimanim na osnovu potjernica, te zbog korišćenja u vršenju krivičnih djela, zbog neregularnosti u saobraćaju, zbog provjera ili vještačenja.

Te automobile je uglavnom oduzimao Sektor kriminalističke policije, podgorička Područna jedinica, Granična policija, druge područne jedinice i ispostave, Uprava carina, a neki su zadržavani zbog vještačenja u Forenzičkom centra.

Više od 200 auta je, prema riječima upućenih, starosne dobi veće od 20 godina, koja su propadala od dotrajalosti i zapuštenosti i za njihov povraćaj se godinama niko nije interesovao. Međutim, ima i onih čija se vrijednost procjenjuje i na nekoliko desetina hiljada eura.

Ko će obeštetiti vlasnike uništenih vozila, još nije poznato.

Prebacivanje odgovornosti

Vlasnik parcela na kojoj se dogodio požar je Auto-moto savez Crne Gore, a MUP i Uprava policije prebacuju jedni na druge odgovornost za korištenje tih parcela, odnosno štetu nastalu požarom.

Ministarstvo unutrašnjih poslova ustvrdilo je da bi za štetu uništenih auta trebalo da odgovara Uprava policije, što je iz policije odmah potom demantovano.

“Ugovorne strane u usmeno zaključenom ugovoru o skladištenju privremeno oduzetih vozila na lokaciji na Ćemovskom polju bile su Auto-moto savez Cme Gore sa jedne i MUP sa druge strane. Ugovor između AMSCG i MUP-a je usmeno postignut prije formiranja Uprave policije kao samostalnog organa državne uprave. Od dana zaključenja tog usmenog ugovora, pa do danas, MUP, odnosno Uprava policije je koristila lokaciju za skladištenje vozila pod uslovima i na način kako su to ugovorne strane - MUP i AMSCG predvidjele i detaljno ugovorile usmenim ugovorom", tvrde iz policije i naglašavaju da ova Uprava nije sa AMSCG zaključivala, usmeno ili pismeno, naknadne izmjene i dopune usmenog ugovora.

"Iz toga proizilazi da MUP, a ne Uprava policije ima prava i obaveze koje proističu iz navedenog usmenog ugovora između MUP-a i AMSCG”, piše u tom saopštenju.

Bonus video: