Živite na Cetinju i neko vam kuca na vrata: Nije Kirbi, to dolazi J.S. Bah

Profesor viole na salcburškom Mocarteumu, svirao je hromatsku fantaziju i fugu u domu crnogorskog umjetnika Milije Pavićevića
109 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.08.2011. 14:46h

Muzički festival Espressivo, koji se već desetak dana održava na Cetinju podijeljen je na više segmenata, od izvođačkih do metodološkoh, a najnoviji je nazvan “Bach in Domus”, koji je prateći program festivala

Đurišić je rekao da je "Bach in Domus" dio šire misije, da se smanji jaz između umjetničke muzike i slušalaca

“Ako vam neko zakuca u po dana, nijesu vjerovatno ni Jehovini svjedoci, ni kirbi, nego ekipa Espressiva da vam doma svira Baha. Ovaj off program festivala otvorio je prije nekoliko dana jedan od gostiju Espressivo festivala, Peter Langartner”, rekao je jedan od organizatora “Espressiva” Vladimir Đurišić, pojašnjavajući koncepciju ovog dijela.

Profesor viole na salcburškom Mocarteumu, svirao je hromatsku fantaziju i fugu u domu crnogorskog umjetnika Milije Pavićevića. Time je otpočeo off program “Bach in Domus”.

Između podrazumijevanja i nerazumijevanja

Đurišić je rekao da je "Bach in Domus" dio šire misije, da se smanji jaz između umjetničke muzike i slušalaca, da se u domovima ljudi, makar ovako simbolički, a i praktično, čuje uživo dobra muzika.

"U oba slučaja, zarobljena je sama u sebi, i u stereotipovima o sebi, nemoćna da nam progovori"

On smatra da ljudi ne idu na koncerte, da se osjećaju otuđenim od kulture, da se “stidljivi pa gadljivi pred njom kao da je ona nešto od njih svemirskim miljama udaljeno”.

“Daleko od populizma ili lažnog zaslađivanja klasike, koja joj ne čini uslugu, ova naša skromna misija želi normalnu relaciju muzike sa svojim slušaocima. Umjetnička muzika pluta između podrazumijevanja i nerazumijevanja.

U oba slučaja, zarobljena je sama u sebi, i u stereotipovima o sebi, nemoćna da nam progovori. Ili korota, ili suša, parafraziraću rad Ilije Šoškića, koji u petak na našem festavalu izvodi performans, kao naš specijalni gost”, kazao je Đurišić.

Na cetinjskim trgovima čuli su se ansambli i orkestri, u koncertnoj Sali ministarstva duo reistali i solisti, a Bah ovih dana, kroz instrumente mladih crnogorskih muzičara, obilazi svoju cetinjsku eparhiju.

Galerija

Bonus video: