Slikar Filip Vlahović izlaže u Rijeci

Učesnik je stalne postavke Muzeja grada Podgorice. U JU “Muzeji i galerije” radi kao konzervator - restaurator štafelajskog slikarstva
216 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.08.2011. 13:01h

Slikar Filip Vlahović, predstaviće se riječkoj publici izložbom 32 slike, ulje na platnu koja će biti otvorena od 18. avgusta do 1. septembra u Hrvatskom društvu Likovnih Umjetnika, u galeriji “Juraj Klović”.

Tematika ove Vlahovićeve samostalne izložbe je Crna Gora. Vlahović je odabran da se u Rijeci predstavi izložbom, u sklopu kulturne saradnje Republike Hrvatske i Crne Gore koja je inicirna od strane ambasadora Hrvatske u našoj zemlji Petra Turčinovića.

Vlahović je diplomirao slikarstvo na Cetrinju u klasi profesora Branislava Sekulića. Član je ULUCG, a do sada je izlagao u Ljubljani, Skoplju, Tuzli, Kotoru, Igalu, Baru, Miločeru, Udinama, Ulcinju,Herceg Novom.

Učesnik je stalne postavke Muzeja grada Podgorice. U JU “Muzeji i galerije” radi kao konzervator - restaurator štafelajskog slikarstva.

“Slikarstvo Filipa Vlahovića sa alegorijskim vizijama, aktovima i glavama, dio su opredjeljenja koje mu na samom početku daju prednost izuzetne poetike. Slučaji "fleke" čistih tonova u, pretežno, toplu strukturu i rekvizitirijum intimnih oblika, svjetlosne tokove postavlja kao elemente u konstituisanju vizije”, napisao je istoričar umjetnosti Mladen Lopmpar u katalogu koji prati izložbu.

Istoričarka umjetnosti, Olga Perović navela je da mladi crnogorski slikari kojih je sve više, od kad su stvorene mogućnosti za obrazovanje na visokim školama, za magistriranje i doktoriranje, u Crnoj Gori, nastavljaju tradiciju svojih uglednih prethodnika da istrajavaju na individualnom izrazu, na posebnosti, pa tako i Vlahović “teži da u okviru jednog koncepta modernog intimizma definiše trajno svoj likovni izraz”, napisala je Perović.

Bonus video: