Tokom jula je izbilo 457 požara na teritoriji Podgorice

Prema riječima šefa vatrogasne službe Vidaka Đelevića, u junu prošle godine bilo je 335 požara, dok su u istom mjesecu ovog ljeta vatrogasci gasili vatru 67 puta
136 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.08.2011. 13:19h

Služba zaštite i spašavanja od požara Glavanog grada u toku ovog ljeta imala je više požara nego u istom periodu prošle godine.

Prema riječima šefa vatrogasne službe Vidaka Đelevića, u junu prošle godine bilo je 335 požara, dok su u istom mjesecu ovog ljeta vatrogasci gasili vatru 67 puta.

U julu prošle godine bio je 431 požar, a u istom mjesecu ove godine bilo 457 požara.

"Na teritoriji Podgorice prošlog avgusta bilo je 632 požara, dok je ove godine u prvih 15 dana bilo već 428 požara", kazao je Đelević.

Razlog povećanom broju požara ove godine su klimatski uslovi, visoke temperature i vjetar koji raspiruju vatru, a Đelević kaže da se u najvećoj mjeri radi o manjim požarima, gdje gore uglavnom trava i rastinje.

Sve je ugašeno i pod kontrolom

On navodi da su ove godine imali i značajan broj požara većih razmjera kao što su požari na Malom brdu, u Donjim Kokotima, kod JP “Zelenila”, na Dajbabskoj gori, na Ljuboviću, Park šumi “Zlatica”, Fundini, Dinoši, na brdu Zelenika i na parkingu nekadašnjeg Zetatransa gdje je izgorjelo preko 650 oduzetih vozila.

"Na prostoru Golubovaca i Tuzi imali smo veliki broj intervencija ovog ljeta. U gašenju ovih požara osim ekipa Službe zaštite imamo veliku pomoć od JP “Čistoća”, kao I avijacije Vojske Crne Gore koja je intervenisala na nepristupačnim terenima u Rogamima, na Ljuboviću, Malom brdu i na Dajbabskoj gori. Imamo saradnju I sa Službama zaštite ostalih gradova, kao što je bio slučaj požara na garažnom prostoru MUP-a gdje su nam u pomoć pritekle kolege iz Danilovgrada, Cetinja, Nikšića i Bara", kazao je Đelević.

Najkritičnije zone u Podgorici su “pluća grada” Gorica i Zlatica koje se trebaju čuvati najviše tokom ljeta za koje imamo 24-dnevno dežurstvo da bi eventualne intervencije bile efikasnije.

"Nastavićemo i dalje da informišemo građana o opasnosti požara tokom ljeta. Napravili smo mobilizaciju našeg ljudstva, vozila i opreme. Najkritičnije zone u Podgorici su “pluća grada” Gorica i Zlatica koje se trebaju čuvati najviše tokom ljeta za koje imamo 24-dnevno dežurstvo da bi eventualne intervencije bile efikasnije. Naše prognoze da će biti više požara ovog ljeta bile su tačne, zbog čega smo i zaposlili 38 sezonskih radnika, za razliku od 30 sezonaca prošle godine", rekao je Đelević.

Požari koji su zahvatili Rogame i Pikalje su prema riječima Đelevića, pod kontrolom bez opasnosti po kuće i građane iako je velika površina trave zahvaćena

"Ekipe službe zaštite su lokalizovale požar u Pikaljima, koji je krenuo od Dinoše, ali bez materijalne štete. Požar u Rogamima je pod kontrolom, bez opasnosti po kuće, ali još uvijek ima vatre na brdu iznad Rogama prema Smokovcu", kazao je Đelević, dodavši da će možda opet morati da angažuju avione za gašenje.

Bonus video: