Toni Žarković, crtač (ne)kulture življenja

Peminuo je 2008.godine, te stoga izložba predstavlja kratki retrospektivni prikaz njegovog intezivnog pedesetogodišnjeg bavljenja karikaturom
100 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.08.2011. 14:53h

Izložba karikatora Tonija Žarkovića otvorena je sinoć u organizaciji galerije “ Galatea” iz Podgorice i Biskupskog ordinarijata Kotor - Župni ured u Perastu.

Izložbu je otvorio predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić.

Toni Žarković bio je jedan od onih stvaralaca koji se ozbiljno zagledao u svoje doba, u svoje okruženje, u svakodnevicu i u ono što ga kao čovjeka tišti i tjera na vrisak. Teme izložbe su način i stilovi života i naše (ne)kulture življenja u Crnoj Gori tokom druge polovine dvadesetog stoljećam saopštio mje organizator povodom izložbe.

Na izložbi su predstavljene odabrane ilustracije i karikature iz perioda od izlaska prve u Šibeniku do poslijednje u Podgorici, a to je period od sredine pedesetih godina iz tadašnje Jugoslavije, pa do posljednjih nastalih krajem dvadesetog stoljeća.

Na izložbi je prikazano naše mediteransko podneblje sa svim svojim specifičnostima, vrlinama i manama, kroz rad istaknutog arhitekte, profesora, vrsnog stručnjaka i karikaturiste, koji je nagrađivan na brojnim konkursima širom tadašnje Jugoslavije.

Preminuo je 2008.godine, te stoga izložba predstavlja kratki retrospektivni prikaz njegovog intezivnog pedesetogodišnjeg bavljenja karikaturom.

Svoje karikature objavljivao je u skoro svim listovima širom tadašnje države: Šibenskom listu, Slobodnoj Dalmaciji, Oslobođenju, Svijetu, Večernjim novostima, Borbi,Politici, Pobjedi, Titogradskoj tribini, Omladinskom pokretu, Prosvjetnom radu, Našoj ženi, Titovom pioniru, Liberalu...

Bonus video: