Građani Herceg Novog odlučuju koliko će umjetnost ostati u gradu

Oko ESH-ovog ćilima, kroz četveroetažnu improvizovanu galeriju protežu se radovi raznih formata i stilova umjetnika
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.08.2011. 13:34h

U suterenu bivše robne kuće "Mješovito" dominira dugački crno bijeli ćilim impozantnih dimenzija. Par koraka bliže i postaje jasno da je "ćilim" zapravo naslikan. Pikselasti dezen sprejanog ćilima podsjeća izdaleka na konture ljudskog kostura.

U pitanju je rad bosanskog umjetnika koji radi pod pseudonimom ESH, a koji je jedan od 20-ak umjetnika koji su prošle sedmice uz podršku ERSTE Fondacije boravili u Herceg Novom na rezidencijalnom umjetničkom programu u okviru Sinestezija Festivala.

Oko ESH-ovog ćilima, kroz četveroetažnu improvizovanu galeriju koja je u doba stare Jugoslavije prodavala "mješovitu" robu, protežu se radovi raznih formata i stilova umjetnika iz 7 država Balkana.

Pored murala i stepenica, ovih dana se po raznim lokacijama po šetalištu postavlja i 10 limenih skulptura u ljudskoj veličini.

Tu su i brojne instalacije napravljene od polomljenih lutki iz izloga, kao i crteži, kolaži koje su umjetnici donijeli od kuće...

Pored murala i stepenica, ovih dana se po raznim lokacijama po šetalištu postavlja i 10 limenih skulptura u ljudskoj veličini, na kojima su gostujući umjetnici oslikavali svoje apstraktne vizije "oriđinala", a čije su stvaranje posjetioci i gradjani mogli posmatrati proteklih dana na trgu kod Muzičke škole.

Ovi radovi ostaju gradu Herceg Novom, kao uspomena na premijerno izdanje festivala Sinestezija. Koliko će trajati, odlučiće grad i građani, u pravom stilu street art-a koji je uvijek okarakterisan neizvijesnošću kada je u pitanju opstanak djela u javnom prostoru.

Multidisciplinarni festival u organizaciji novskog dizajnerskog dvojca D-bend i ko-produkciji beogradskog Dis-patch-a, počeo je 5.-og avgusta podizanjem zastava berlinske umjetničke platforme Pictoplasma, koja je i jedan od partnera festivala. Prvog dana otvorena je i izložba uličnih fotografija Luke Kneževića-Strike i kolega iz kolektiva Belgrade Raw.

Sinestezija Festival je ugostio i prvo nacionalno

Paint Club takmičenje, u saradnji sa istoimenom platformom za street art i urbanu kulturu iz Austrije. Na takmičenju održanom na ljetnjoj pozornici tvrdjave Forte Mare snage su oprobala 4 dvočlana tima crtača.

Publika i žiri proglasili su za pobjednike tim Novljana u stastavu Livia Jovanović i Nebojša Radman, a u finalni krug takmičenja ušli su i Podgoričani Gavrilo Mirotić i Davor Golubović.

Uz podršku Coca Cola Hellenic Crna Gora, održana je 10 avgusta i dječija Kidspatch radionica sa štićenicima dječijeg doma "Mladost" u Bijeloj.

Uz podršku Coca Cola Hellenic Crna Gora, održana je 10 avgusta i dječija Kidspatch radionica sa štićenicima dječijeg doma "Mladost" u Bijeloj.

Tokom radionice djeca su imala prilike da prave maske, i upoznaju se sa multimedijalnim umjetnostima, a na kraju višečasovne radionice, organizator je priredio i iznenadjenje štićenicima doma upriličivši im i malu cirkušku predstavu koju je izveo dvojac Muka i Bruka iz Srbije.

Organizatori festivala Vanja Vikalo i Mirko Lazarević su kazali da im je veima važno što su i posjetioci, građani i sami učesnici imali pozitivne komentare, a plan im je da Sinestezija iz festivala preraste u instituciju koja će tokom cijele godine organizovati kulturna dešavanja i edukativne programe.

Bonus video: