Troje držalo kesu koju je nosio ubica Lenca

Juče raspravljano o optužnici podnijetoj protiv Nikole Mršića, optuženog za ubistvo nekadašnjeg golmana FK Bokelj
735 pregleda 4 komentar(a)
Nikola Mršić, Foto: Vijesti
Nikola Mršić, Foto: Vijesti
Ažurirano: 17.04.2018. 05:31h

Biološki trag Nikole Mršića i još dvije osobe pronađen je na kesi koju je koristio ubica Kotoranina Gorana Lenca, piše u optužnici podnijetoj protiv Mršića.

Njegovi branioci, advokati Dragoslav Ognjanović i Branko Anđelić zbog toga su tražili da se optužnica vrati na dopunu, jer je, kako tvrde nejasno zašto je tužiteljka Mršića odabrala kao izvršioca.

Oni su juče, pred vijećem predsjednika podgoričkog Višeg suda Borisa Savića, tvrdili da optužnica nije dovoljna da stvori čak ni indiciju da se o Mršiću može govoriti kao o počiniocu ubistva nekadašnjeg golmana Fudbalskog kluba Bokelj.

“U nalazu o DNK vještačenju se ukazuje na nekakvo prisustvo DNK traga našeg branjenika, koji bi trebao da bude podrška hipotezi Tužilaštva da se radi o Nikoli Mršiću. Istakli smo da se radi o miješanom tragu najmanje tri odrasle muške osobe, koji po stavu međunarodnih institucija u tom smislu nemaju nikakvu dokaznu snagu”, kazao je Ognjanović.

Advokat Anđelić objasnio je da su na kesi, za koju je svjedok ubistva rekao da je ubica koristio prilikom izvršenja krivičnog djela, nađeni biološki tragovi tri osobe.

“Za dvoje se zna ko su, odnosno čiji je DNK, dok treći trag pripada NN licu. Nejasno je zbog čega je tužilac baš Nikolu Mršića izabrao kao izvršioca”, rekao je Anđelić.

Branioci tridesetdevetogodišnjaka, koji je u bjekstvu, ocijenili su da se tužiteljka, kada je riječ o dokazima, bavila “rekla kazala” pričama, a ne utvrđivala njihovu autentičnost i dokaznu snagu.

Osim vraćanja optužnice na dopunu, tražili su novo saslušanje svjedoka Milana Jovićevića.

“Pošto je, po iskazu tog svjedoka, on poznavao i oštećenog i okrivljenog, jasno je bilo da može da se izjasni da li je Mršić neposredni izvršilac ovog krivičnog djela. Međutim, tužilac ga nije ni pitao da se izjasni na te okolnosti, odnosno da kaže da li je osoba koju je vidio te noći bio Mršić”, rekao je Anđelić.

On je istakao da je to bilo veoma značajno, jer je svjedok Jovićević bio na samo nekoliko metara od mjesta na kom je Lenac ubijen.

“Imajući u vidu da poznaje Nikolu Mršića, mislim da bi zbog njegove fizičke konstitucije i toga da je težak sigurno preko130 ili 140 kg, svjedok mogao jasno da se izjasni je li Mršić osoba koju je vidio te večeri”, rekao je Anđelić.

Branioci Kotoranina istakli su da će Sudu dostaviti fotografije njihovog klijenta, kako bi ukazali na to kakve je fizičke građe.

Te fotografije dostavljene su i “Vijestima”.Prema optužnici, Mršić je 16. septembra prošle godine, oko 19 sati i 15 minuta, na pomoćnom stadionu FK Bolkelj, s umišljajem ubio Lenca i pokušao da ubije Milana Jovićevića.U tom tužilačkom aktu piše da je Mršić na stadion došao sa unaprijed pripremljenim oružjem nepoznate marke, koji je sakriven i zamotan u kesi držao u ruci. Objašnjeno je da je potom prišao oštećenima i prvo u pravcu Lencove glave ispalio jedan hitac, a potom drugi i pravcu Jovićevića, kojeg je promašio.Lenc je navodno ubijen u ratu kavačkog i škaljarskog kriminalnog klana. Pokojni fudbaler je, vjeruje se, bio blizak kavčanima.

Bivši fudbaler trčao za ubicom Gorana Lenca

Svjedok oštećeni Milan Jovićević u istrazi je ispričao da je je tog dana vježbao sa Lencom na pomoćnom fudbalskom terenu, radeći trbušnjake i sklekove.

Tužiocima je rekao da je u pauzi između vježbi primijetio osobu koja se laganim hodom kretala iz pravca sporednog ulaza terena prema njima, noseći u ruci zamotanu plastičnu kesu.

“Opisao je da je ta osoba visoka 185-190 centimetara, krupnije građe, između 100-110 kilograma, oble glave, kratko podšišan, između 30-35 godina, što je zaključio po njegovoj fizičkoj spremnosti, odnosno načinu na koji je kasnije brzo trčao”, piše u obrazloženju optužnice.

Svjedok je u istrazi objasnio da je ta osoba na sebi imala trenerku plave boje sa crnim donjim dijelom, i patike tamne boje. Rekao im je da je, nakon što su on i Lenc počeli da rade sklekove, prvo čuo jedan pucanj, a poslije dvije sekunde i drugi, nakon čega se trznuo i odmakao od klupe, a potom ugledao Lenca u ležećem položaju.

“Bio je u šoku i stajao je kao ukopan par sekundi, a onda je počeo da trči za ovim licem dozivajući u pomoć, ali nije mogao da ga sustigne. Ovo lice je, trčeći, ispalilo još jedan metak u njegovom pravcu”, piše u obrazloženju.

Jovićević je ispričao i da se vratio do mjesta gdje je Lenc ležao, i vidio da je ubica zaboravio kesu sa kojom je prethodno došao držeći je u ruci. “Istakao je da mu se Goran nikada nije požalio da ima neprijatnosti sa bilo kim, niti da mu je neko prijetio”, piše u obrazloženju.

Na kesi i trag brata ubijenog Dalibora Đurića

Vještaci Forenzičkog centra utvrdili su da je na kesi koju je navodno držao ubica, DNK trag ostavio i Nikola Mandić, brat od tetke ubijenog Kotoranina Dalibora Đurića.

“Rezultat pruža ekstremno jaku podršku hipotezi da je Nikola Mandić jedan od tri donora biološkog materijala čije prisustvo je utvrđeno na jednoj dršci pvc kese. Vještačenjem je utvrđeno i da je količina biološkog traga Nikole Mandića manja u odnosu na količinu materijala NN donora, čiji je biološki materijal dominantno prisutan”, piše u vještačenju.

Mandić je saslušan tokom istrage ubistva Lenca, a pred tužiocima je ispričao da je Đurić bio njegov brat od tetke. Rekao je da je u Kotor stigao 14. septembra, sa roditeljima, jer je porodica ubijenog Đurića dva dana kasnije izlazila na groblje. Ispričao je da je za ubistvo Lenca čuo na televiziji.

Mršić čudno gledao fudbalera?

Predstavnik porodice ubijenog Gorana Lenca, Vaso Tomović, objasnio je da nije očevidac ubistva, ali da mu je Vesna Lenc, majka ubijenog, saopštila da joj je sin par puta prije ubistva rekao da je primijetio da ga Mršić čudno gleda.

Tomović je zet ubijenog golmana.

Bonus video: