U prtljagu preko Dračenovca švercovali svinjsko meso i vino

Neprijavljena roba bila je smještena u prtljažnom dijelu autobusa, sakrivena u dvije torbe i jednom paketu među ostalim prtljagom putnika
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.08.2011. 08:26h

Na graničnom prelazu Dračenovac 11. avgusta, oko jedan sat iza ponoći, službenici Odsjeka za suzbijanje krijumčarenja Uprave carina Crne Gore su, prilikom kontrole autobusa kragujevačkih registarskih oznaka, koji je dolazio iz pravca Republike Srbije, pronašli 100 kilograma sirovog svinjskog mesa i 20 litara vina vrijednosti od 630 eura.

Neprijavljena roba bila je smještena u prtljažnom dijelu autobusa, sakrivena u dvije torbe i jednom paketu među ostalim prtljagom putnika.

U periodu od 1. januara do 12. avgusta 2011. godine, carinski službenici suoduzeli 200 kilograma svinjskog, 50 kilograma jarećeg i 70 kila pilećeg mesa.

U periodu od 1. januara do 12. avgusta 2011. godine, carinski službenici su zbog neprijavljivanja robe koja se unosi u carinsko područje Crne Gore na graničnoj carinarnici oduzeli 200 kilograma svinjskog, 50 kilograma jarećeg i 70 kila pilećeg mesa.

Jovovićeva je pojasnila da svježe meso, koje nema prateću dokumentaciju od nadležne inspekcije, predstavlja rizik koji može ugroziti zdravlje ljudi, i da je najveći dio te robe oduzet od početka turističke sezone, tokom koje službenici Uprave carina sporovode pojačane kontrole na graničnim prelazima.

Na Autobuskoj stanici u Podgorici pronađene su tri putničke torbe u kojima je bilo 150 kila neprijavljenog mesa - 100 kilograma svinjskog i 50 kila jarećeg mesa, vrijednosti 800 eura. Ž.

Roba koja je oduzeta prije 10. avgusta je, kaže ona, već uništena, dok će o sudbini ostale robe odlučiti nadležni.

“Ta roba se stavlja pod veterinarski nadzor, što znači da se ne može staviti u postupak carinjenja bez odgovarajućeg sertifikata nadležnog veterinarskog inspektora. Redovnim kontrolama na graničnim prelazima i kontrolama koje se sprovode shodno analizi rizika na graničnim prelazima i u okviru carinskog područja Crne Gore, ne usporava se promet roba i ljudi i ne prave se barijere u poslovanju, već isključivo želi zaštititi carinsko prodručje Crne Gore od sive ekonomije i nedozvoljenog prometa roba”, kaže Jovović.

Iz Uprave carina pozivaju građane da posredstvom carinske otvorene linije na broj 0800 81333 prijave pokušaje krijumčarenja roba i kršenja carinskih propisa. Poziv na taj broj je anoniman i besplatan, a sve informacije odmah provjeravaju carinski službenici.

Nelegalna roba je rizik po zdravlje

Jovović ističe da je “jedan od ciljeva Uprave carina eliminisanje rizika koji mogu dovesti do gubitka javnih prihoda, odnosno društvenih i fizičkih prijetnji po društvo”. “Zato službenici Uprave carina u okviru svojih nadležnosti, kontinuirano kontrolišu poštovanje propisa prilikom sprovođenja carinskih postupaka.

To znači da ilegalan unos roba, među kojima je i svježe meso, koje nema prateću dokumentaciju od nadležne inspekcije, predstavlja rizik koji može ugroziti zdravlje ljudi”, napominje Jovović.

To znači da ilegalan unos roba, među kojima je i svježe meso, koje nema prateću dokumentaciju od nadležne inspekcije, predstavlja rizik koji može ugroziti zdravlje ljudi”, napominje Jovović.

Ona kaže da službenici Uprave carina sporovode pojačane kontrole na graničnim prelazima i u unutrašnjosti carinskog područja, posebno u toku turističke sezone, kako bi spriječili ilegalan unos roba, a posebno lako kvarljivih roba, kao što su prehrambeni proizvod, među kojim je i svježe meso”.