Utisci iz Budve: Pomagao sam i u slučaju ubistva Ljubomira Jovanovića

Da bismo se borili protiv kriminala, mi policajci moramo da sarađujemo bolje od kriminalaca, kaže beogradski policajac
586 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.08.2011. 12:16h

Beogradski policajac Dejan Jović i njegov kolega kome je sjedište bilo u Herceg Novom, sarađivali su sa crnogorskim kolegama, a to im je omogućeno nedavno propisanim protokolom između direktora policija.

Ta saradnja predstavlja napredak u operativnom nivou komunikacije, piše Blic

"Ove godine bilo je manje incidenata u Budvi u kojima su učestvovali srpski državljani. Srpski državljanin Branislav Mirković je osumnjičen za pokušaj ubistva Kotoranina Laza Paovića u Budvi 29. jula.

U jeku sezone u Budvi je ubijen i Slavoljub Mijatović (45), rodom iz Pljevalja, koji je živio i u Čačku

Nakon toga je izvadio nož i Paovića ubo nekoliko puta, a njegovog druga jednom", kaže Jović i dodaje da osumnjičeni Mirković u Srbiji nije imao krivični dosije.

Kradljivci iz Srbije uglavnom operišu po buticima

U jeku sezone u Budvi je ubijen i Slavoljub Mijatović (45), rodom iz Pljevalja, koji je živio i u Čačku zbog čega se u početku mislilo da je srpski državljanin. Provjerom je, međutim, utvrđeno da je državljanin Crne Gore i da je godinama živio u Njemačkoj, koja je i tragala za njim zbog pranja para.

"Iako se utvrdilo da nije državljanin Srbije, učestvovao sam u istrazi sa kolegama iz Budve, jer pojedina saznanja ukazuju na to da je Mijatović u raznim vezama bio sa ljudima iz Srbije", napominje inspektor Jović.

Bilo je i slučajeva da su pojedini naši državljani uhvaćeni kako kradu robu uglavnom iz butika, pa im je poslije plaćanja kaucije država Crna Gora otkazala gostoprimstvo. Neki beogradski lopovi locirani su u Budvi i nakon privođenja odvedeni su do granice sa Srbijom gdje ih je preuzela naša policija.

Nisu, međutim, samo srpski državljani privođeni kao osumnjičeni, bilo je i onih koji su prijavljivali da su pokradeni. Uglavnom im je nestajao novac dok su bili na plaži, a niko nije prijavio krađu dokumenata. Bilo je i tuča, mahom u diskotekama, u kojima su učestvovali srpski državljani, ali na sreću ti fizički obračnu prošli su bez težih posledica.

Poštovanje prema kolegama

"Razmenjivali smo iskustva, pričali o slučajevima, o njihovom i našem načinu rada. Najvažnije je da su obje strane spremne za saradnju koja je neophodna u suzbijanju kriminaliteta. Jer kriminalci, naši i njihovi, sarađuju u raznim “poslovima”, jedni drugima pružaju utočišta poslije počinjenog zločina.

Košarkaša Jovanovića, koji je sa reprezentacijom Crne Gore bio na pripremama, hicem iz pištolja ubio je maskirani razbojnik

Da bismo se borili protiv kriminala, mi policajci moramo da sarađujemo bolje od kriminalaca. Smatram da je ovim našim boravkom i radom sa crnogorskom policijom postavljen dobar temelj za buduću saradnju", konstatuje Jović.

Koliko crnogorska policija poštuje rad, znanje i iskustva beogradskih operativaca svedoči i to da su srpskog inspektora upoznali sa jednom trenutno više nego aktuelnom istragom - ubistvom košarkaša Ljubomira Jovanovića (24) u kazinu na Cetinju 30. juna ove godine, piše Blic.

Srpski operativac je posjetio lice mjesta, i kolegama predočio iskustva beogradske policije u rasvjetljavanju sličnih slučajeva.

Košarkaša Jovanovića, koji je sa reprezentacijom Crne Gore bio na pripremama, hicem iz pištolja ubio je maskirani razbojnik koji je ukrao pazar u kazinu.

Najviše hapse Srbe

U prvih šest meseci tokom ove godine u Crnoj Gori su uhapšena 132 državljanina Srbije, što je čak 55 odsto privedenih stranaca (238).

Prošle godine crnogorska policija osumnjičila je za krivična djela 766 stranaca

Prema podacima Uprave policije Crne Gore, koje su saopštili “Blicu”, kriminalnim aktivnostima, uglavnom krađama i teškim krađama, oštećeno je 145 stranaca, od kojih je iz Srbije 41 ili 28,2 odsto.

"Osim krađa, stranci su najčešće osumnjičeni u prvoj polovini 2011. i za teške krađe, falsifikovanje isprava i nedozvoljene trgovine", kažu u Upravi policije Crne Gore i dodaju da je “na području Podgorice priveden 21 državljanin Srbije zbog 17 krivičnih djela”.

Prošle godine crnogorska policija osumnjičila je za krivična djela 766 stranaca. Među njima najviše je bilo državljana Srbije, 329 ili 43 odsto. Oštećeni stranci, njih 522, uglavnom su bili na meti lopova i razbojnika. Među njima takođe je najviše srpskih državljana, 242 ili 46,3 odsto.

U Upravi policije napominju i da su državljani Srbije, braća Nebojša (28) i Gajo (29) Savić iz sela Boćevci kod Valjeva osumnjičeni i za jedan od najtežih zločina - ubistvo Rastislava Cvetkovog, zvanog Rosi Bugarin, čiji su leš u martu ove godine masakrirali i zapalili na brdu Topliš u Budvi.

Galerija

Bonus video: