Dva mjeseca neće da razmotre molbu osuđenika: Sudija se sveti ćutanjem?

Ranko Garčević optužio je predsjednika Osnovnog suda Nikšić Vukotu Vujačića da mu ignorisanjem molbe za uslovni otpust brutalno krši ljudska prava
353 pregleda 1 komentar(a)
ZIKS, zatvor Spuž, Foto: Filip Roganović
ZIKS, zatvor Spuž, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 16.04.2018. 16:21h

Osuđenik Ranko Garčević optužio je predsjednika Osnovnog suda Nikšić Vukotu Vujačića da mu ignorisanjem molbe za uslovni otpust brutalno krši ljudska prava, kako bi mu se osvetio zbog pritužbi koje je ranije iznosio na njegov rad.

U pismu dostavljenom “Vijestima” Garčević, koji je osuđen na šest mjeseci zbog saobraćajnog prestupa i tuče, tvrdi da Vujačić od 26. februara neće da razmotri njegovu molbu.

U zatvoru je od 13. novembra 2017. godine, a kazna mu ističe početkom maja.

“Za vrijeme izdržavanja zatvorske kazne radno sam angažovan na poslovima u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija. Protiv mene nije vođen nijedan disciplinski postupak, zbog čega sam dva puta koristio takozvane vikend pogodnosti, koje sam ispoštovao u skladu sa Pravilnikom o kućnom redu u ZIKS-u. Zakonska regulativa svakom osuđeniku daje mogućnost da nakon izdržane dvije trećine kazne napiše molbu za uslovni otpust Sudu u kom je osuđen. Imajući u vidu ovu zakonsku mogućnost 26. februara sam se obratio molbom Osnovnom sudu u Nikšiću”, napisao je Garčević.

U pismu dodaje da ni nakon mjesec i po od Vujačića nije dobio nikakav odgovor:

“Iako sudovi u Podgorici, Cetinju Baru, Herceg Novom...slične molbe rješavaju u roku od sedam do 10 dana. Molbe su pozitivno rješavane u slučajevima višestrukih povratnika, osuđenih pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova i drugih zaposlenih u državnoj upravi. Uvjeren sam da zbog dosadašnje neosuđivanosti, ali i činjenice da se protiv mene ne vodi ni krivični ni prekršajni postupak, imam sve elemente za dobijanje uslovnog otpusta. Međutim, smatram da je dugo i uporno ćutanje Osnovnog suda u Nikšiću rezultat pritužbe koju sam podnio Sudskom savjetu, a koja se odnosila na rad predsjednika Suda Vukote Vujačića”, piše u Garčevićevom pismu.

Taj osuđenik istakao je da je više nego očigledno da Vujačić zbog te pritužbe njegovu molbu drži u fioci.

“Ovakvim (ne)postupanjem Osnovni sud u Nikšiću pokazuje da pravo i pravda nisu dostupni svima, a da diskriminacija i kršenje ljudskih prava postaje obrazac ponašanja. Takođe, moram da primjetim da od kada sam ja u zatvoru, Osnovni sud u Nikšiću je na skoro sve molbe za uslovni otpust od jedne trećine negativno odgovorio”, napisao je Garčević.

Uslovni otpust omogućen je Zakonom o izvršenju kazni zatvora, novčane kazne i mjera bezbjednosti, a o molbama osuđenika odlučuje sud.

Zakon predviđa da vijeće suda prvobitno ispita da li je molba podnijeta zakonito i da li je zatvorenik stekao uslove za podnošenje molbe, tačnije da li je izdržao dvije trećine. Nakon toga, vijeće od ZIKS-a traži mišljenje o osuđeniku koji je podnio molbu, i tek tada odlučuje o zahtjevu za skraćenje kazne.

Bonus video: