Kod zubara bez straha i agonije? Da, moguće je

Kako i šta uraditi da posjete vašeg djeteta stomatologu, učinite samo jednom rutinom, a ne pravom agonijom, kako za vas tako i za dijete?
235 pregleda 0 komentar(a)
zubar, Foto: Www.shutterstock.com
zubar, Foto: Www.shutterstock.com
Ažurirano: 13.08.2011. 12:22h

Bojim se da većina roditelja postavi sebi ovo pitanje suviše kasno, tj. kada odvedu dijete stomatologu, kada ono ima ili bolno stanje ili već stvoreni otok.

Samim tim prvi kontakt djeteta sa stomatologom mora biti bolan, a sama posjeta agonična (prvenstveno za dijete), što dovodi do stvaranja fobije od stomatoga. To opet podrazumijeva da svaka sljedeća posjeta bude još agoničnija (prvenstveno za roditelje).

Šta da uradite da spriječite ovakav jedan scenario?

Veoma je bitno da se djetetu ne laže, jer se na taj način veoma lako može izgubiti djetetovo povjerenje.
Za djecu su veoma važne prve posjete stomatologu, te zbog toga bi ovome trebalo posvetiti dosta pažnje.

Prva posjeta djeteta stomatološkoj ambulanti treba da bude dobra osnova za postizanje buduće dobre saradnje čime će se izbjeći stvaranje straha od stomatologa.

Ona treba da bude tako isplanirana i izvedena da bude jedno prijatno iskustvo za samo dijete.

Tada će dijete imati priliku da se upozna sa njemu nepoznatom sredinom i razbije eventualne predrasude koje djeca obično imaju za stomatologe.

Kao što sam gore već naveo, ukoliko dijete dolazi sa bolom ili nekim drugim akutnim stanjem, prva posjeta se mora modifikovati tj., mora se ukazati prva pomoć (čitajte: posjeta mora biti bolna).

Upravo zbog toga, velika odgovornost leži na roditeljima da omoguće prvi kontakt djeteta sa stomatologom prije pojave bolnih stanja.

U pripremi prve posjete, kao što je već rečeno, značajno mjesto zauzimaju i sami roditelji.

Priprema djeteta za stomatologa počinje od ranih dana, nevezano za samu prvu posjetu.

Roditelji bi trebalo da su u kontaktu sa stomatologom još od prve godine, prije izbijanja prvih zuba.

Na taj način stomatolog će biti upoznat sa stanjem oralnog zdravlja i moći će davati savjete o eventualnim preventivnim postupcima koji su neophodni za očuvanje zdravlja usta i zuba.

Roditelji treba da imaju na umu da ispred djeteta nikada ne treba pričati u negativnom kontekstu o zdrastvenim ustanovama, a posebno ne smiju zastrašivati djecu injekcijama, vađenjem zuba i sl.

Djeca ove priče znaju da preuveličavaju zbog čega se kod njih stvara strah (fobija) od stomatologa.

S druge strane, i stomatolog ima veliku odgovornost.

Kako i šta uraditi da posjete vašeg djeteta stomatologu, učinite samo jednom rutinom, a ne pravom agonijom, kako za vas tako i za dijete?
Kako se djeca, kao pacijenti, razlikuju od odraslih (prvenstveno zbog nedostatka racionalne svjesnosti razloga odlaska kod stomatologa) to i njegov odnos prema djetetu treba da se razlikuje.

Ukratko, ne samo stomatolog već i čitavo osoblje ordinacije, treba da se u potpunosti posvete djetetu, da ga postave u prvi plan, da ga upoznaju sa svim stvarima u ordinaciji i da odgovaraju na sva njegova pitanja (koja će nesumnjivo imati).

Takođe, veoma je bitno da se djetetu ne laže, jer se na taj način veoma lako može izgubiti djetetovo povjerenje.

Zbog svega ovoga, prva posjeta bi trebala da bude krajnje prijatna za dijete, te bi ona trebala da se učini mnogo prije pojave bilo kakvih promjena na zubima ili ustima.

Ovim malim naporom bi ste mogli sebi olakšati svaku dalju posjetu.

Bonus video: