Kako "divlje" vile uklopiti u planove Svetog Stefana?

Građevinska ekspanzija dovela je do toga da su na samoj pjeni od mora bukvalno nikle sedomospratnice, stvorivši, osim estetskog, i veliki ekološki problem
81 pregleda 0 komentar(a)
sveti stefan, Foto: Boris Pejović
sveti stefan, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 13.08.2011. 09:16h

Jedno od najvećih divljih gradilišta na crnogorskoj obali, naselje Šumet, naspram grad-hotela Sveti Stefan, već šestu godinu čeka da bude legalizovano, a zbrka oko načina na koji će se "uklopiti" na desetine višespratnih vila podignutih na samoj pjeni od mora, jedan je od osnovnih razloga zbog čega plan još uvijek nije poslat Ministarstvu održivog razvoja na saglasnost.

Građevinska ekspanzija dovela je do toga da su na samoj pjeni od mora nikle sedomospratnice

Upravo izgradnja višespratnih vila, sa početka minule decenije, bukvalno je betonirala istočnu svetostefansku plažu, a namjera Opštine je da se kroz takozvani "sanacioni plan", upravo sve ono što je nelegalno izgrađeno, a procjena je da je riječ o desetinama hiljada kvadrata stambenog prostora uglavnom namijenjenog za tržište, na neki način uklopi u planska dokumenta.

Naselje Šumet koje je prije dvije i po decenije projektovano kao ekskluzivno predviđeno je za izgradnju vila, sa najviše jednim spratom i prizemljem, okruženih maslinjakom.

Međutim, građevinska ekspanzija dovela je do toga da su na samoj pjeni od mora bukvalno nikle sedomospratnice, stvorivši, osim estetskog, i veliki ekološki problem, jer gotovo ni jedna od njih nije priključena na kanalizacionu mrežu, već imaju svoje septičke jame.

Novi građevinski bum

Izrada sanacionog Detaljnog urbanističkog plana - Sveti Stefan, sa zahvatom površine od 15 hektara, započeta 2006, tek na javni uvid stiže 2009. Nacrtom Detaljnog urbanističkog plana Sveti Stefan predviđa se gradnja novih 100.000 kvadrata stambenih i turističkih objekata.

"Očigledno da je razlog neusvajanja plana, to što Opština nije u stanju da uskladi interese mnogih moćnika koji su gradili na tom području"

Upravo njegovo donošenje se i najviše iščekuje, jer bi osim postojećeg građevinskog haosa, doveo do novog građevinskog buma.

Iz Opštine je "Vijestima" saopšteno da je riječ o kompleksnom planu i da je to jedan od osnovnih razloga zbog čega još nije upućen na saglasnost.

Ističući da plan u više navrata nije dobio saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika arhitekta Stevan Džaković, inače odbornik PzP, podsjeća da su upravo na Svetom Stefanu počeli sa divljom gradnjom u budvanskoj opštini.

"Očigledno da je razlog neusvajanja plana, to što Opština nije u stanju da uskladi interese mnogih moćnika koji su gradili na tom području", kazao je Džaković.

Kvadrat za nevjerovatnih 10.000 eura

Donošenjem tog planskog dokumenta, za koji vlada veliko interesovanje, otvara mogućnost mnogima koji se nelegalno gradili da sada uknjiže divlju gradnju i prodaju apartmane i stanove koje su gradili.

Branislav Mitrović, kao glavni arhitekta planskog dokumenta kazao je nedavno 'Vijestima" da je plan urađen odavno

Mnogi bespravno podignuti objekti, koji su u međuvremenu dobili nekakve saglasnosti i dozvole, ostali su da „vise", bez DUP-om regulisanog statusa.

Mnoge investitore zbog statusa kvo izdaje strpljenje, pa klasičnim lobiranjem pokušavaju da utiču na što hitnije usvajanje plana.

Cijena kvadrata stana u prvom redu vila i zgrada uz samu obalu, u vrijeme građevinskog buma dostizala je nevjerovatnih 10 hiljada eura, dok je ona sada upola manja, što opet predstavlja odličnu zaradu u vrijeme krize tržišta nekretnina.

Branislav Mitrović, kao glavni arhitekta planskog dokumenta kazao je nedavno 'Vijestima" da je plan urađen odavno, a u njega su uklopljene sve izgrađene cjeline, okružene zelenilom, projektovanim da bi se sanirala neurbanizovana gradnja.

"Plan ima nekoliko kritičnih mjesta, jedan maslinjak koji treba da se uskladi s planom višeg reda, tako da smo mi da ne bi bilo nikaviih problema, napravili tri varijante od kojih bi Ministarstvo u saradnji sa Opštinom Budva trebalo da se opredijele zajedno", objasnio je Mitrović.

Bonus video: