Gaudi je svoje dizajnerske zamisli prvo testirao na psihičkim bolesnicima

Bolnica "Sant Boi", bila je prva u Španiji koja mentalne bolesti nije tretirala kao božju kaznu ili opsjednutost
140 pregleda 0 komentar(a)
Sant Boi, Foto: Guardian.co.uk
Sant Boi, Foto: Guardian.co.uk
Ažurirano: 12.08.2011. 18:24h

Nova istraživanja pokazuju da je veliki katalonski arhitekta Antoni Gaudi svoje dizajnerske zamisli prvo testirao na štićenicima jedne psihijatrijske bolnice, objavio je britanski "Gardijan".

"Gaudi, poznat po svom originalnom stilu i dizajnu, je svoje revolucionarne ideje testno sprovodio u djelo u vrtu psihijatrijske bolnice "Sant Boi" južno od Barselone, koristeći njene štićenike kao majstore", tvrde arhitekt David Agulo i geolog Daniel Barbe.

Posjed bolnice pun je konstrukcijama Gaudijevog stila, od kojih je možda najupečatljivija klupa slična onoj koje krase poznati "Park Guelj", napravljena njegovom poznatom tehnikom od polomljenih keramičkih pločica.

Riječ je o relativno grubo napravljenim radovima zbog čega se sve do sada vjerovalo da se radi o kopijama, ali najnovije istraživanje Agula i Barbea objavljeno u časopisu "Sapiens" utvrdilo je da su svi primjerci nastali prije Gaudijevih najpoznatijih zgrada i da se u stvari radi o prototipima za "Park Guell", njegovo i danas nedovršeno remekdjelo katedralu "Sagradu Famigliu" i fabrički kompleks "Colonia Guell".

Budući da su mu kao majstori služili štićenici bolnice, riječ je o relativno nevještim verzijama, tvrde istraživači.

Bolnička klupa nastala je 1912. dok su one u "Parku Guelj" nastale 1914.

Bolnica "Sant Boi", koju je 1854. utemeljio ljekar Antoni Pujadas, bila je prva bolnica u Španiji koja mentalne bolesti nije tretirala isključivo kao božju kaznu ili opsjednutost đavolom.

Pujadas je bio veliki zagovornik liječenja kroz fizičku aktivnost, posebno radnu terapiju, ali i terapije pomoću umjetnosti.

Gaudi (1852.-1926.), najznačajniji je predstavnik modernizma u arhitekturi.

Njegova najpoznatija djela "su Casa Vicens", "Palata Guelj", "Terezijanski koledž", "Casa Batllo", "Casa Mila", "Casa Calvet", "Park Guelj", i katedrala "Sagrada Famiglia" koja se nalazi na listi svjetske baštine UNESCO.

Bonus video: