Njega kovrdžave kose: Otkrijte sve tajne

Nakon ispiranja dobro je ostaviti da se voda ocijedi iz kose, i nikako je nemojte opet češljati. Izbjegavajte grubo trljanje peškirom.
458 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.08.2011. 17:38h

Naša kosa u najvećem dijelu sadrži protein keratin, koji se nalazi u samom otvoru dlake, koji se zove folikula. Kosa može da bude kovrđava ili prava, što zavisi od broja dusulfidnih veza između proteina koji se nalaze u dlakama.

Ukoliko imate kovrđavu kosu, postoje nekoliko načina kako da se brinete o njoj. Za friziranje kovrđave kose potreban je veći napor. Prvo, operite kosu šamponom i raščešljajte zamršene djelove.

Koristite šampon koji odgovara tipu vaše kose, koji održava njenu vlažnost. Ukoliko želite možete je oprati samo sa regeneratorom ili sa blažim šamponom, koji vam najviše prija

Da bi dobili divne lokne, šamponirajte kosu svakog drugog dana i uvijek upotrebljavajte blaži regenerator koji ne morate oprati nakon što ga nanesete na kosu, da bi mogli lakše da je očešljate.

Jako je bitno naći dobar regenerator. Pronađite regenerator za kosu koji daje dodatnu vlagu (ovakav tip kose je najšešće suv i treba mu dodatna vlažnost i hidratacija). Nemojte koristiti šampone koji imaju 2 u 1, odnosno i šampon i regenerator.

Nakon jednog šamponiranja i ispiranja, na kosu nanesite regenerator, ravnomjerno, a zatim je raščešljajte. Prilikom češljanja koristite zaboravite četku. Koristite češalj sa širokim zupcima i isčešljajte kosu dok je još vlažna.

Nakon toga dobro je isperite, i uzmite u obzir da je za ovo najbolja vrlo mlaka voda (ako možete izdržati, naravno). Nakon ispiranja dobro je ostaviti da se voda ocijedi iz kose, i nikako je nemojte opet češljati.

Izbjegavajte grubo trljanje peškirom. Ono što možete uraditi je da samo lagano pokupite višak vode s vrhova kose, još dok ste pod tušem.

Ostavite neka vam se kosa suši oko 15 minuta. Za to vrijeme nemojte je brisati niti češljati. Nakon toga nanesite kremu za njegu kovrdžave kose. Izabrate dobru kremu, to ćete uspjeti nakon nekoliko pokušaja i grešaka.

Kremu razmažite preko dlanova i nanesite je od vrhova prema korijenu, s tim da je na sam korijen ne treba nanositi. Nanosi se otprilike na tri četvrtine dužine kose, gledano od vrhova ka dolje. Sve ostavite desetak minuta da dobro upije

Nakon ovoga možete još nanijeti gel ili pjenu za kovrdžavu kosu. I njih razmažite preko oba dlan i nježnim pokretima nanesite po kosi. Bitno je ne utrljavati, nego sve raditi laganim, nežnim pokretima. Ostavite neka se kosa suši na vazduhu, a povremeno možete podići kosu od vrhova prema korijenu.

Probajte da namjestite frizuru pomoću lavandinog i kokosovog ulja. Ova ulja doprinose tome da kosa ne izgleda previše bujno, a osim toga i štite kosu od spoljašnjih uticaja.

Ako koristite fen, kosu uvijek sušite fenom koji ima difuzer i pri tom prstima odvajajte pramen po pramen da bi se loknice formirale. Ipak, trudite se da je sušite prirodnim putem ili kada je već sušite fenom nemojte da toplota direktno dolazi u kontakt sa kosom, već potrudite se da topao vazduh prolazi kroz vaše prste. Nanesite i malo gela ili voska na krajevima dlaka. Znači:

  • Izbjegavajte fenove i kosu sušite prirodnim putem.
  • Nemojte da se igrate kosom i da držite ruke u njoj.
  • Uvek kad je perete upotrebljavajte regenerator da bi joj održali vlažnost.
  • Ne upotrebljavajte četke sa tijesno postavljenim zupcima.
  • Izaberite frizuru koju ćete lako moći održavati.
  • Izbjegavajte dugotrajno trljanje kose peškirom dok je sušite.

Osim toga, za kovrdžavu kosu postoji i metoda nazvana plopping ili plunking, za koju mnoge kovrdžaave djevojke kažu da je najbolja. Nakon nje, kovrdžava kosa izgleda sasvim normalno i ne previše razbarušeno. Radi se o tome da se nakon pranja regeneratorom (dakle, bez šampona) i nanošenja kreme i gela za njegu kovrdžave kose, ona umota u peškir od mikrovlakana i tako drži od 20 do 30 minuta, a neke devojke je tako ostave i preko noći.

Bonus video: