Sintezija završena, crtači otišli, umjetnost ostavili gradu

Festival Sinestezija zatvoren je simboličnom trkom "Uzaskale" na stepenicama Danice Tomašević, kod Tunela na Toploj
122 pregleda 0 komentar(a)
Sintezija, Foto: Sinestezija.me
Sintezija, Foto: Sinestezija.me
Ažurirano: 12.08.2011. 13:45h

Dvočlani tim crtača, Novljani Livija Jovanović i Nebojša Radman, pobijedili su na prvom nacionalnom Paint Club takmičenju Crnoj Gori, održanom u četvrtak veče u okviru festivala "Sinestezija" u Herceg Novom.

Radman i Jovanović kao nagradu dobijaju putovanje u Berlin na Art Stroke festival, gdje će se krajem septembra takmičiti u međunarodnom Paint club finalu, zajedno sa pobjednicima nacionalnih takmičenja iz još 15 država Evrope.

Na takmičenju održanom na prepunoj ljetnjoj pozornici tvrđave Forte Mare, u finalnu rundu ušli su i podgoričani Gavrilo Mirotić i Davor Golubović.

Novljanski tim dobio je glas publike i jednog od 2 člana žirija, dok je za Podgoričane glasao 1 član žirija. Mirotić i Golubović su od žirija dobili pohvalu za izuzetan stil, kao i poziv da budu gostujući umjetnici na sledećem izdanju “Sinestezije”.

U prvoj rundi učestvovalo je 4 tima, a publika je izvukla temu “Srednjevjekovna vremena” na koju se crtalo 60 minuta. Odlukom žirija i publike, pomenuta dva tima prošla su u finalnu rundu gdje su crtali 90 minuta, na temu “Ujutro”, koju je takođe odabrala publika.

Čitav događaj ispraćen je DJ-setovima i tagtool sesijom, a nakon takmičenja uslijedio je koncert bokeške hip hop grupe “Who see”.

Festival Sinestezija zatvoren je simboličnom trkom "Uzaskale" na stepenicama Danice Tomašević, kod Tunela na Toploj.

Preko 20 vizuelnih umjetnika iz 7 država Balkana učestvovalo je u rezidencijalnom umjetničkom programu na festivalu uz pomoć ERSTE Fondacije, a podršku je dala i Opština i Turistička organizacija Herceg Novog, kao i brojne druge organizacije i kompanije, uključujuci Coca Cola Hellenic Crna Gora.

Umjetnici su napustili Herceg Novi ali su ostavili iscrtane murale kod ulaza u gradsku pijacu, 10 limenih skulptura koje će uskoro biti postavljene na razne lokacije po gradu, kao i apstraktne dekoracije na stepenicama Danice Tomaševic.

Organizator festivala je novski dizajnerski dvojac D-Bend, a u produkciji im je pomogao Dis-Patch iz Beograda.

Bonus video: