Renata Salecl: Sloboda je u odbacivanju ponuđenog izbora

Tek tada, kada iskoračimo iz zadatog prostora, moguće je promišljati i ostvariti istinsku promjenu u svakom segmentu života
0 komentar(a)
renata salecl, Foto: Audioboo.fm
renata salecl, Foto: Audioboo.fm
Ažurirano: 12.08.2011. 13:43h

„U današnjem društvu navodnih bezbrojnih izbora i navodne slobode od nas je sakrivena činjenica da nam je, zapravo, uskraćen svaki istinski izbor“ – riječi su Renate Salecl, čija je knjiga „Tiranija izbora“ predstavljena na prepunoj kotorskoj Pjaci od kina.

O knjizi, koja je u Engleskoj i Americi u samo pola godine doživjela dva izdanja i postala istinski hit, govorili su filozof i prevodilac Tonči Valentić, crnogorski književnik i teoretičar filma Aleksandar Bečanović i autorka. Moderator je bio Srećko Horvat, koji je sa Andrejom Nikolaidisom urednik Pjace od filozofa, segmenta ovogodišnjeg “Kotor Arta”.

Valentić je rekao da je značaj knjige „Tiranija izbora“ upravo u činjenici da nas autorka upozorava na činjenicu da bezbrojni izbori koji se stavljaju pred nas, umjesto da nas učine slobodnim i sretnim, čine krajnje anksioznim i nemoćnim.

Današnji čovjek ne samo da je lutak na koncu, nego je lutak na koncu koji vjeruje da sam sebe pokreće i sobom gospodari.

Ona smatra da neprekidno postavljanje izbora pred nas za cilj ima da učini da pomislimo kako smo mi zaista gospodari svoje sudbine, i kako smo za sve što nam se dešava sami krivi, jer smo, navodno, napravili pogrešan izbor. Salecl je dala primjer američkog mladića kojega je vlasnik kompanije otpustio samo da bi povećao svoj profit, a koji je na vijest o otkazu vlasniku rekao: “Dobro, hvala vam, znam da sam otpušten jer nisam dovoljno dobro radio, hvala vam što ste me otpustili i ukazali mi na to, da bih ubuduće mogao poboljšati svoj rad”.

Tek tada, kada iskoračimo iz zadatog prostora, moguće je promišljati i ostvariti istinsku promjenu u svakom segmentu života.

Izbor između ponuđenih alternativa nije pravi izbor, poručuje Salecl, jer istinska sloboda, kako u marketu, tako i u politici ili privatnom životu, nije odabrati nešto od ponuđenog, nego odbaciti ponuđeno i navodni izbor, izaći iz kruga neslobode koja nam se predstavlja kao sloboda.

Tek tada, kada iskoračimo iz zadatog prostora, moguće je promišljati i ostvariti istinsku promjenu u svakom segmentu života.

Renata Salecl vodeći je svjetski ekspert za odnos psihoanalize i prava.

Program ovogodišnje Pjace od filozofa završava 13.avgusta, kada će u 21 čas na Pjaci od kina Renata Salecl održati predavanje pod naslovom „Pitanje izbora u kasnom kapitalizmu“.

Bonus video: