Požari i u Budvi: Vatrogasci neprestano gasili

Najveći požar, koji je izbio u naselju Podostrog, oko četiri sata iza ponoći, uspješno je ugašen poslije gotovo dvočasovne akcije
92 pregleda 0 komentar(a)
budva, Foto: Vuk Lajović
budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 11.08.2011. 18:02h

Budvanski vatrogasci ugasili su više od pet požara koji su buknuli na području metropole turizma, a gotovo cijele noći kompletna ekipa Službe zaštite i spasavanja bila je na terenu, boreći se sa vatrenom stihijom, nošenom jakim vjetrom.

Najveći požar, koji je izbio u naselju Podostrog, oko četiri sata iza ponoći, uspješno je ugašen poslije gotovo dvočasovne akcije, te je spriječeno njegovo širenje na naseljeni dio.

Načelnik Službe zaštite i sasavanja Zdravko Šljukić kazao je da je kompletno ljudstvo na terenu.

“Bukvalno niko nije spavao.Požar koji je izbio u Podostrogu zahvatio je veće područje, ali je ugašen. Jak vjetar, koji je bjesnio tokom cijele noći, prouzrokovao je brzo širenje vatre, koja se iz Podostroga spuštala ka Mainama. Cijelo ljudstvo smo povukli na taj potez. Sem vjetra, i loš put i nepristupačan teren uslovili su brzo širenje vatrene stihije. Brzom intervencijom uspjeli smo da lokalizujemo, a oko šest sati ujutro i ugasimo požar”, kazao je Šljukić.

Ostali bez struje

Zbog požara je došlo do prekida u elektrosnabdijevanju, jer je vatra zahvatila i niskonaponski kabl.

“Oko četiri sata ujutro došlo je do požara zbog prekida provodnika na niskonaponskoj mreži u Podostrogu u Budvi. Po prijavi i na zahtjev vatrogasne službe, odmah je isključen napon na desetokilovatnom vodu, a nakon lokalizovanja požara i saniranja prekida užeta struja je puštena u 5 sati i 22 minuta”, saopštili su iz Elektroprivrede.

Šljukić je kazao da je požaru u Podostrogu prethodio požar u naselju Lastva grbaljska, oko ponoći, koji je odmah ugašen.

“Cijela služba je bila u pripravnosti, nakon što smo dobili prognozu meteorologa da će biti jakog vjetra. Kako bismo spriječili eventulano izbijanje požara, rasporedili smo dežurne ekipe sa vozilima na četiri punkta, u Bečićima, Markovićima, Reževićima i Svetom Stefanu. To se pokazalo dobrim potezom, jer je jedna ekipa oko četiri sata intervenisala u Rijeci Reževića, gdje je za nepuna tri minuta bila na licu mjesta i ugasila požar. Brzo je ugašen i požar u naselju Blizikući, takođe u noćnim satima, jer je naša dežurna ekipa brzo stigla na lice mjesta”, kazao je Šljukić.

Slovenska plaža bez struje

Ekipa budvanske Elektrodistribucije je brzo reagovala nakon što je oko 7.30 časova došlo do ispada desetokilovoltnog kablovskog voda kojim se napajaju trafo-stanice u turističkom naselju Slovenska plaža i na Slovenskoj obali.

“Hitnom intervencijom izvršena je promjena uklopnog stanja i prosljeđivanje napona za sve trafo-stanice u 8.25 časova, čime su svi potrošači dobili uredno napajanje. Ekipe Elektrodistribucije rade na lociranju i otklanjanju kvara, kako bi do večeri vratile optimalno uklopno stanje desetokilovoltne mreže”, saopštili su iz EPCG.

Bonus video: