Ogorčenost može biti štetna po zdravlje

U proteklih 15 godina Vroš je istraživao kako negativna osjećanja, poput tuge, utiču na ljude. U posljednje vrijeme posebno se fokusirao na uticaj ogorčenosti.
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.08.2011. 16:28h

Stalna ogorčenost može kao rezultat da ima stalni osjećaj ljutnje i neprijateljstva što, u slučajevima kad je veoma snažna, može negativno da utiče na fizičko zdravlje - tvrdi Karsten Vroš, profesor psihologije Univerziteta Konkordija i član istraživačkog centra za ljudski razvoj.

U proteklih 15 godina Vroš je istraživao kako negativna osjećanja, poput tuge, utiču na ljude. U posljednje vrijeme posebno se fokusirao na uticaj ogorčenosti. Sa svojim kolegom Džesi Renaudom utvrdio je da je poraz najčešći uzrok ogorčenja, a da taj osjećaj prate ljutnja i optuživanje, prenosi Sarajevo X.

- Dugotrajno gajenje osjećanja gorčine može dovesti do biološke disregulacije, koja se odražava na metabolizam i funkcionisanje organa i može da prouzrokuje fizičko oboljenje - kaže Vroš.

Ogorčenje se može izbjeći ako se ljudi koji okuse poraz okrenu drugim načinima da ispune svoje ciljeve. Ako im to ne uspije, naučnici sugerišu da se bave nečim drugim što im je podjednako važno.

Bonus video: