Ralf Fajns će režirati film o tajnoj ljubavi Čarlesa Dikensa

Priča o tajnoj ljubavi velikog britanskog viktorijanskog pisca Čarlsa Dikensa uskoro bi trebala da dobije svoju ekranizaciju piše britanski Gardian.
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.08.2011. 11:55h

"The Invisible Woman" (Nevidljiva žena) je priča o tajnoj vezi pisca s glumicom Neli Ternan, koju je upoznao 1857., kada je imao 45 a ona 18 godina.

Vezu su oboje pažljivo čuvali od očiju javnosti, čak i nakon što je Dikens godinu dana kasnije napustio suprugu. Ternan ga je do kraja života pratila na putovanjima da bi se nakon njegove smrti, sakrivši vlastite godine, udala za čovjeka 12 godina mlađeg od sebe.

Riječ je o adaptaciji biografske knjige britanske novinarke i biografkinje Kler Tomalin "The Invisible Woman: The Story of Nelly Ternan and Charles Dickens" objavljene 1990.

Priču o Dikensu i Neli ispričao je i dramatičar Sajmon Graj u predstavi "Little Nell", koju je 2007. režirao poznati britanski filmski i pozorišni reditelj Piter Hol.

Iako je Fajns odličan izbor za glavnu ulogu, još se ne zna hoće li glumiti i u ovom svom filmu, kao što je to bio slučaj s njegovim rediteljskim prvijencem "Koriolanom" (2011.).

Scenario za film potpisuje Abi Morgan, zaslužna za scenario skorašnjeg biografskog filma o bivšoj britanskoj premijerki Margaret Tačer "Čelična Lejdi". Napisala je scenario i za film Stiva Mekvina "Shame".

Snimanje bi trebalo da počne idućeg proljeća, a premijera se očekuje krajem 2012., u godini dvjestote godišnjice rođenja čuvenog pisca.

Bonus video: