Država bi mogla biti odgovorna za štetu u požaru

U požaru koji je u srijedu zahvatio Sabirni centar na Ćemovskom polju do sada je utvrđeno da je oštećeno ili uništeno od 650 do 700 vozila
66 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.08.2011. 18:45h

Uprava policije i država mogle bi biti odgovorne i dužne da nadoknade štetu vlasnicima vozila koja su juče izgorjela na Ćemovkom polju u Podgorici, ocijenio je advokat advokat Savo Popović.

Menadžer za odnose javnošću osiguravajuće kuće Vuk Kljajić rekao je Televiziji Vijesti da su te kuće dužne da nadoknade štetu vlasnicima onih vozila koji posjeduju važeću polisu kasko osiguranja a da pritom ispunjavaju sve propisane uslove.

U požaru koji je u srijedu zahvatio Sabirni centar na Ćemovskom polju do sada je utvrđeno da je oštećeno ili uništeno od 650 do 700 vozila.

Kako je saopšteno iz Uprave policije uviđaj na lokalitetu na kojem je izbio požar počeo je jutros.

"Nastalu materijalnu štetu na vozilima trenutno nije moguće utvrditi, s obzirom na raznovrsnost vrijednosti vozila koja su oštećena i uništena. Materijalna šteta će biti utvrđena naknadno. Uviđajne mjere i radnje, koje će trajati nekoliko dana, su na licu mjesta preduzeli i istražni sudija Osnovnog suda u Podgorici i zamjenik Osnovnog državnog tužioca u Podgorici", navodi se u saopštenju Uprave policije.

Izgorjelo 30 vozila u nadležnosti Uprave carina

U požaru koji je zahvatio Sabirni centar na Ćemovskom polju izgorjelo je i 30 vozila koja su bila u nadležnosti Uprave carina, saopšteno je iz te institucije.

Kako su naveli, na prostoru koji je zahvatio požar nalazilo se 36 vozila za koje je Uprava policije pokrenula prekršajni postupak zbog povrede carinskih porpisa i zatim ih predala u nadležnost Upravi carina.

Iz Uprave su pojasnili da je prekršajni postupak okončan za 15 automobila, koja su postala državno vlasništvo, dok je za 21 vozilo prekršajni postupak u toku.

"Nakon spovedenog uviđaja, utvrđeno je da je od 36 vozila iz nadležnosti Uprave carina u požaru izgorjelo 30, dok šest vozila nije oštećeno usljed jučerašnjeg požara", kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, požar nije ugrozio parking Carinskog skladišta Zetatrans.

"Vozila koja se nalaze na carinskom terminalu radi sprovođenja carinskih postupaka, nova vozila za carinjenje, polovna i vozila koja su oduzeta zbog carinskg prekršaja, nisu bila ugrožena usljed jučerašnjeg požara", precizira se u saopštenju.

Kako se navodi, Uprava carina skladišti vozila u prostoru koji je ograđen, obezbijeđen stražarskom službom i pod video nadzorom, što je u skaldu sa odredbama ugovora koji je zaključen sa kompanijom Zetatrans.

"Požar koji je zahvatio prostor Sabirnog centra Ćemovsko polje nije u nadležnosti Uprave carina, već se u njemu čuvaju vozila koja je Uprava policije oduzela u okviru svojih nadležnosti", navodi se u saopštenju.